Čtvrtek, 18. dubna 2024

Japonská automobilka Nissan uvedla na trh elektromobil Leaf

Japonská automobilka Nissan uvedla na trh elektromobil Leaf

Japonská automobilka Nissan Motor dnes oficiálně uvedla na trh svůj nový elektromobil Leaf. Firma tento měsíc zahájí dodávky těchto vozů v Japonsku a Spojených státech. Do Evropy by se měl Leaf dostat začátkem příštího roku. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Elektromobil Leaf dokáže na jedno nabití ujet 200 kilometrů. V Japonsku bude jeho cena po zohlednění vládní subvence činit 2,98 milionu jenů (zhruba 675.000 Kč). V Evropě by se cena měla pohybovat kolem 30.000 eur (zhruba 750.000 Kč).

Leaf patří mezi první elektromobily určené pro masový trh. Elektrický pohon si získává stále větší pozornost výrobců automobilů kvůli rostoucím obavám spotřebitelů ohledně životního prostředí a cen benzinu. Americká automobilka General Motors hodlá tento měsíc zahájit prodej elektromobilu Chevrolet Volt. Japonská Mitsubishi Motors již loni uvedla na trh elektromobil i-MiEV.

Elektromobily Leaf se zatím vyrábí pouze v Japonsku s kapacitou 50.000 vozů ročně. V roce 2012 by se měly začít vyrábět rovněž ve Spojených státech a Británii. Produkční kapacita by tak měla stoupnout na 250.000 automobilů ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů