Čtvrtek, 28. března 2024

MMR chce, aby auta pro úřady měla spotřebu do 11 litrů benzinu

MMR chce, aby auta pro úřady měla spotřebu do 11 litrů benzinu

Státní úřady budou moci v rámci veřejných zakázek pořizovat jen osobní auta s kombinovanou spotřebou do 11 litrů benzinu nebo 12 litrů nafty. Vedle toho budou muset vozy plnit emisní normu Euro 5, lehké užitkové vozy pak benevolentnější normu Euro 4. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj, který je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

"Nový právní předpis by měl reagovat na stav, kdy výsledky zadávacích řízení na silniční motorová vozidla fakticky nevedly k výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky, neboť zadavatel při výběru nezohlednil externí náklady spojené s emisemi znečišťujících látek ze silničních motorových vozidel, ani dostatečně nezohlednil náklady celého životního cyklu," uvedlo ministerstvo.

Maximální spotřebu 11 respektive 12 litrů na 100 km by měla plnit vozidla s výkonem přes 121 kW, například Audi u limuzíny A8 s motory 4,2 TSI respektive TDI přitom uvádí kombinovanou spotřebu 9,5 litru benzinu nebo 6,9 litru nafty. Rozšířenější vozy s výkonem mezi 81 a 120 kW by měly jezdit maximálně za 7,5 litru benzinu nebo šest litrů nafty. Tuto podmínku plní například vozy Octavia od Škody Auto.

Emisní normu Euro 5 musí podle evropských norem plnit všechny vozy, které vstoupily do prodeje od začátku roku 2009. Od roku 2011 jí mají plnit již všechna nově vyrobená vozidla.

Podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj je v České republice asi 18.000 veřejných zadavatelů a asi 700 sektorových zadavatelů veřejných zakázek, kteří se vyhláškou v případě schválení budou muset řídit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů