Pátek, 19. dubna 2024

V roce 2010 dvacet dva nových vodíkových čerpacích stanic po celém světě

V roce 2010 dvacet dva nových vodíkových čerpacích stanic po celém světě

V roce 2010 bylo po celém světě otevřeno 22 nových vodíkových čerpacích stanic, čímž se zvýšil jejich celkový počet na 212. V České republice je stále pouze jediná čerpací stanice. To je výsledek třetího ročního hodnocení H2stations.org, internetových stránek společnosti TÜV SÜD a Ludwig-Bölkow-Systemtechnik (LBST). Dalších 127 čerpacích stanic je po celém světě ve fázi plánování.

Zpráva mezinárodního automobilového průmyslu o tom, že auta s palivovými články budou v prodeji v roce 2015, vyvolala rozsáhlé přípravy na vybudování husté sítě infra-struktury vodíkových čerpacích stanic. "Přípravy však zatím nevyústily v konečná pro-hlášení, a proto se zatím neodrážejí v aktuálním počtu čerpacích stanic," říká Evi Pschorr-Schoberer ze společnosti Ludwig-Bölkow-Systemtechnik GmbH. V přípravě na uvedení vozidel na palivové články na trh bude zapotřebí významně zvýšit počet vodí-kových čerpacích stanic.

TÜV SÜD a LBST nabízejí rozsáhlé informace a služby pro profesionální uživatele i za-interesovanou veřejnost na svých internetových stránkách věnovaných vodíku a palivo-vým článkům (www.netinform.de/H2). Stránky H2stations.org (www.H2stations.org) navedou uživatele na interaktivní mapy všech provozovaných, plánovaných nebo zavře-ných vodíkových čerpacích stanic po celém světě. Databáze je průběžně aktualizována a obsahuje podrobné informace o 418 čerpacích stanicích, které buď již existují, nebo se plánují.

V roce 2010 bylo v Německu v provozu 27 vodíkových čerpacích stanic a pro dalších 13 jsou připravené konečné plány. V České republice funguje od roku 2009 jediná čerpací stanice v Neratovicích. Po celé Evropě včetně Německa začalo v minulém roce fungovat jedenáct nových vodíkových čerpacích stanic, zatímco v USA bylo otevřeno pět nových stanic a dalších devět bude dokončeno v nejbližší době. Nicméně některé čerpací stanice byly také zavřeny, takže záznamy LBST udávají počet vodíkových čerpacích stanic v provozu jako 80 v Evropě, stejně tak jako v USA, a 48 v Asii. Ostatní čtyři čerpací stanice se nacházejí v Latinské Americe a Austrálii. Kromě oznámeného rozšíření v Japonsku a na Havaji jsou po celém světě hlášeny konkrétní plány na dalších 30 nových vodíkových čerpacích stanic. V této souvislosti jsou počty nových vodíkových čerpacích stanic v Severní Americe a Evropě stejné: 13 stanic v každém regionu.

Kromě webu H2stations.org portál TÜV SÜD a LBST o vodíku a palivových článcích také obsahuje stránky www.H2mobility.org, které nabízejí přehled všech typů vozidel na vodíkový pohon od roku 1807, rozsáhlé technické infor-mace a podrobný průvodce norem a předpisů. "Tato internetová databáze je aktualizována průběžně a je zdarma pro nekomerční uživatele," vysvětluje Evi Pschorr-Schoberer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů