Pátek, 26. dubna 2024

Narovnejme odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren

Strana zelených ve světle havárie v jaderné elektrárně Fukušima, která opět připomněla rizika jaderné energetiky, požaduje přehodnocení dnešního omezení odpovědnosti provozovatele jaderného zařízení za škody způsobené případnou jadernou havárií.

Narovnejme odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren


"Země jako Německo, Švýcarsko nebo Rakousko odpovědnost provozovatelů neomezují a mnohé další země ji mají vyšší než Česká republika. Vhodnou příležitostí pro úpravu zákona je jeho dvojí novelizace, která má být projednávána v prvním čtení na probíhající schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška.


Tato odpovědnost je dnes v České republice limitována atomovým zákonem do výše maximálně 8 miliard korun. Strana zelených navrhuje přistoupení České republiky k režimu Protokolu Pařížské úmluvy z roku 2004 a zvýšení odpovědnosti provozovatele jaderného zařízení za škody způsobené případnou jadernou havárií na úroveň 700 milionů eur, tj. na 17 miliard korun. Zvýšení odpovědnosti by však nemělo automaticky znamenat zdražení energie.


Škody v jaderné elektrárně Fukušima stále ještě nejsou vyčísleny; poslední odhad hovoří o 23,6 mld. dolarů, tj. cca 578 mld. korun. Současná výše omezení odpovědnosti provozovatele jaderného zařízení v ČR tedy dosahuje pouhých 1,4 % této sumy.

TISKOVÁ ZPRÁVA STRANY ZELENÝCH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů