Pátek, 19. dubna 2024

ČSAD MHD Kladno koupila čtyři nové autobusy poháněné plynem

ČSAD MHD Kladno koupila čtyři nové autobusy poháněné plynem

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno koupila čtyři nové autobusy poháněné stlačeným zemním plynem (CNG). Celkem podnik vlastní devět těchto vozidel, v budoucnosti by jich chtěl mít kolem 40. ČTK to řekl ředitel společnosti Ludomír Landa. Cenu nových autobusů od třebíčské společnosti Tedom neuvedl. Autobusy na CNG začaly v největším středočeském městě jezdit loni v září.

Landa v minulosti ČTK řekl, že se cena jednoho autobusu pohybuje kolem šesti milionů korun. "Cenu zatím neřeknu, protože se ještě domlouváme, autobusy zkoušíme a zatím nebyly uvedeny do ostrého provozu," řekl. Podle něj budou čtyři nové vozy obsluhovat příměstské linky, zbývajících pět společnost využívá k převozu cestujících po Kladně.

Provoz autobusů s plynovým pohonem je pro dopravce v porovnání s klasickými dieselovými levnější. Podle České plynárenské unie například autobus MHD, který najezdí zhruba 60.000 kilometrů, uspoří za rok téměř 150.000 korun, lehký autobus v linkovém meziměstském provozu přes 100.000 korun. Nevýhodou je cena, zhruba o 800.000 Kč vyšší než autobusů na naftu.

Firma zkouší autobusy na alternativní palivo jeden rok. Podle Landy dosud při provozu nenastaly žádné problémy, ekonomické ukazatele však nemá k dispozici. "Zatím se s tím pořád seznamujeme a hodnotíme, kde všude můžeme ty autobusy nasadit. Ekonomické roční výsledky teprve budeme dávat dohromady," dodal.

Autobusy na CNG provozují dopravní podniky v několika krajích. Nákup 15 plynových autobusů za 75 až 90 milionů korun plánuje například liberecká společnost BusLine. První čtyři autobusy na stlačeny zemní plyn letos začaly vozit cestující v Jihlavě. Od roku 2007 jezdí také v K. Varech.

ČSAD MHD Kladno má v garážích kolem 180 autobusů. Kvůli vozidlům na CNG vybudovala v areálu podniku plnicí stanici za 17 milionů korun. Firma zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, kde má v provozu 18 linek. Ročně na nich přepraví zhruba 10 milionů cestujících. Dále provozuje 37 linek zapojených do systému Středočeské integrované dopravy a 11 linek Pražské integrované dopravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů