Pátek, 26. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Velká výzva - Akce jak Brno

Duhovky Hnuti DUHA: Velká výzva - Akce jak Brno
  1. BRNO: Oceněná výstava o cestě do budoucnosti přichází
  2. KINO: Tři dny, 8 snímků, 369 minut filmů
  3. VÍDEŇ: V sousedství si schválili zákon o čistých inovacích
  4. JDOU DO TOHO: Lidé, nevládky, firmy, osobnosti


BRNO
Oceněná výstava o cestě do budoucnosti přichází

Výstava Hnutí DUHA o propojení prvotřídního designu a zelených technologií zavítá od 8. do 27. listopadu do Brna. K vidění bude ve výstavních prostorách 4AM/Galerie architektury. Na šestnácti informačních panelech nabízí příběhy moderních zelených řešení. Představí například větrné elektrárny v podobě stylizovaných rozkvetlých stromů od amsterodamského studia NL architects nebo příběh "obyčejné" břízy, který ukazuje, jak výhodně lze využít přirozených vlastností rostlin ke snížení nákladů na klimatizaci či vytápění budov. Ústředním objektem expozice je interaktivní "Laboratoř světa" od Michaely Tomiškové. Na letošním Designbloku, kde měla premiéru, získala výstava prestižní cenu šéfredaktorů odborných časopisů za nejlepší výstavní projekt.


KINO

Tři dny, 8 snímků, 369 minut filmů

Tradiční filmový festival s ekologickou a společenskou tématikou Ekobiograf můžete letos navštívit od 14. do 16. listopadu opět v Brně. Jako vždy pro vás bude ve třech tématických dnech nachystána pořádná dávka zajímavých snímků a besed. Letos nebude chybět ani unikátní degustace hmyzu či koncert. Všechny snímky můžete shlédnout v Sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí 6. Vstupné na jeden film je 40 Kč, pokud navštívíte blok dvou filmů během jednoho dne zaplatíte 60 Kč. Permanentka na celý festival je 130 Kč. Promítání filmů Hlad a Solartaxi probíhá díky spolupráci s festivalem Jeden svět v rámci projektu "Promítej i ty!" a vstup na ně je zdarma. Na program se podívejte tady.


VÍDEŇ
V sousedství si schválili zákon o čistých inovacích

Poslanci a poslankyně v Rakousku dali zelenou zákonu, který říká, jakým tempem bude země v tomto desetiletí zavádět čisté technologie a rozhýbe nová odvětví. Kromě Rakouska si podobnou legislativu schválily nebo o ní jednají i další evropské země. Hnutí DUHA upozornilo, že česká strategie pro konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky toto klíčové opatření postrádá. Právě zákon by přitom nastartoval potřebné snižování energetické náročnosti i závislost na dovozu ropy a plynu a zvýšil tak konkurenceschopnost českého průmyslu. Legislativu zatím podporují opoziční ČSSD a vládní Věci veřejné. Napište dalším politiků a političkám, aby se přidali. Bude Vás to stát jen trochu času a pomůžete rozhýbat velkou věc.


JDOU DO TOHO
Lidé, nevládky, firmy, osobnosti

Iniciativu Velka výzva podporují české humanitární a rozvojové organizace jako je Člověk v tísni, Charita CR, ADRA a desítky dalších. Zákon o snižovaní emisí chtějí české ekologické organizace. Velkou výzvu podporuje padesátka firem a pětadvacet českých osobnosti v čele s Václavem Havlem. Své poslance a poslankyně už k přijetí zákona vyzvalo přes 20 000 lidí. Děkujeme.

Co můžete udělat Vy?
  • Přidejte se a přesvědčujte politiky o výhodách moderních zelených řešeních s námi. Bude Vás to stát jen chvíli Vašeho času a opravdu to pomůže. Napište dopis poslanci či poslankyni.
  • Informujte o iniciativě své přátele a známé. Ať se připojí také.
  • Napište si o propagační materiály Velké výzvy zdarma a distribuujte je ve svém okolí nebo si objednejte putovní výstavu a domluvte umístění ve škole, kavárně, knihovně, kině...
  • Objednejte si v internetovém obchodě ekologicky šetrné tričko či tašku Velké výzvy a podpořte práci Hnutí DUHA.
Vice o iniciativě Velká výzva Hnutí DUHA na www.velkavyzva.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů