Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Tomáš Chalupa jednal se zástupci Škoda Auto o ekologických formách dopravy

Ministr Tomáš Chalupa jednal se zástupci Škoda Auto o ekologických formách dopravy

Ministr Tomáš Chalupa si prohlédl provoz společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Se zástupci společnosti jednal o možnosti podpory rozvoje elektromobility ze strany státu. Řeč byla také o systému ekologické likvidace autovraků.

"Doprava v České republice představuje, po­dobně jako v jiných zemích Evropské unie, jeden z hlavních faktorů, který má ne­příznivý dopad na kvalitu ovzduší. Ministerstvo životního prostředí proto vítá diskuzi o možných řešeních, která povedou k nižší produkci emisí CO2," říká ministr Tomáš Chalupa a zároveň dodává: "V Bruselu vedeme jednání o podpoře alternativní dopravy ze strany Evropské unie. Chceme podpořit především projekty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, které by se v první fázi měly týkat městské hromadné dopravy."

V další fázi by se podpora měla týkat služeb, tj. např. kropících a zametacích vozů nebo vozů městské policie.

V rámci ekologizace provozu Ministerstvo životního prostředí mimo jiné připravilo v roce 2008 Program obměny vozového parku veřejné správy za "ekologicky přátelská" vozidla, který je zaměřen na obnovu osobních a lehkých užitkových aut. Jeho cílem je dosažení alespoň 25 % podílu "ekologicky přátelských" vozidel na celkovém vozovém parku státní správy k 1. 1. 2014. Ministerstvo životního prostředí se bude tímto důležitým tématem zabývat i v budoucnu.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů