Sobota, 27. dubna 2024

Projekt Čistý festival se letos rozšíří na další letní akce

Projekt Čistý festival se letos rozšíří na další letní akce

Pátý ročník projektu Čistý festival se letos z původních 20 rozšíří na 22 festivalů a letních akcí. Kromě ekologického stánku Zelený bod na festivalech také nově vzniknou speciální místa s barevnými nádobami na tříděný odpad. Návštěvníky opět za vytříděné obaly čekají různé odměny. ČTK o tom za pořádající společnost EKO-KOM informoval Milan Anděl.

"Z dosavadních akcí usilujících o certifikaci Čistý festival s dvěma ukončíme spolupráci a čtyři nové přijmeme. Konkrétní jména míst, kterých se změny týkají, oznámíme v květnu," uvedl Anděl. Dodal, že zájem o projekt, jehož prostřednictvím se daří udržet kulturní a čisté prostředí festivalů, projevilo přibližně pět desítek akcí.

K čistotě festivalových areálů i letos přispěje mobilní svoz tříděného odpadu. Uskuteční se na všech akcích zapojených do projektu Čistý festival, které mají vhodný areál pro využití čtyřkolky. Další novinkou je soutěž o titul Čistý festival 2012. Hodnotit se bude množství vytříděného odpadu přepočtené na jednoho návštěvníka a jeden den konání akce. Vítězný festival získá finanční prémii a putovní pohár.

"Rozhodně je znát, když je akce zapojená do ekologického projektu. Je uklizeno, čisto a pro nás je to pak lepší hrát na takových akcích," podotkl Márdi, frontman kapely Vypsaná fixa.

Tuzemské festivaly loni vytřídily rekordní množství odpadu, nejvíce ve čtyřleté historii projektu. Pořadatelům se podařilo vytřídit přes 55 tun skla, papíru, hliníku a plastu, ve kterém bylo na 340.000 plastových kelímků. To přibližně odpovídá množství papíru a plastů, které za celý minulý rok vytřídilo krkonošské město Harrachov nebo Petřvald u Karviné s více než sedmi tisíci obyvateli. Více informací o projektu lze najít na www.cistyfestival.cz.

Roman Jireš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů