Čtvrtek, 28. března 2024

Jak se jezdí s CNG

12 otázek a odpovědí

Jak se jezdí s CNG

Na sedminásobek za pět let vzrostl v Česku prodej nových aut s pohonem na zemní plyn neboli CNG. Kvůli rostoucí ceně benzinu totiž řada řidičů začíná uvažovat i nad alternativními pohony. A mnoho jich volí právě CNG. Přináší výhody, které stojí za pozornost. V Česku už s CNG jezdí asi 3,5 tisíce aut. HN přinášejí odpovědi na 12 nejčastějších otázek, které se zemního plynu týkají.

1) Kolik stojí?

Stlačený zemní plyn CNG, jehož celosvětové zásoby jsou mnohem větší než zásoby ropy, je levný. Ačkoliv na něj stát od začátku letošního roku začal uplatňovat spotřební daň, zůstává jeho cena stále velmi příznivá. Navíc nekolísá jako v případě benzinu či nafty.

Metr krychlový zemního plynu odpovídá energeticky jednomu litru benzinu. U čerpací stanice se ale prodává CNG na kila, jeden kg zhruba za 25 Kč. Vzhledem k nízké hmotnosti plynu a jeho stlačení jeden metr krychlový v ceně asi 18 Kč.

2) Jaká je úspora?

U běžného vozu s průměrnou spotřebou okolo 8 litrů paliva na 100 km vyjde jeden ujetý kilometr s CNG na 1,25 koruny (pouze palivo, bez amortizace a dalších nákladů). Při průměrné ceně benzinu 36,63 koruny na litr by přitom vyšel jeden ujetý kilometr na 2,93 koruny. Na 10 tisíc ujetých kilometrů se tak dá na palivu CNG uspořit 16 800 Kč.

3) Kdy se vyplatí?

Záleží na tom, kolik kilometrů ročně hodláte s vozem ujet. Rozdíl v ceně originálních aut s pohonem na CNG je oproti benzinovým výrazný. Například Mercedes-Benz E 200 NGT přijde na 1 128 000 korun včetně DPH, benzinový model E 200 BE stojí 998 400 korun. Rozdíl 129 600 korun se tedy při udávané spotřebě vyplatí až po ujetí 74 tisíc kilometrů. U běžných zákazníků to tedy může trvat několik let, u služebního automobilu na pár let by se ale investice mohla vyplatit.

4) Je to ekologické?

CNG je k životnímu prostředí šetrnější než benzin nebo v Česku stále oblíbené LPG (vedlejší produkt při výrobě ropných produktů). Při spalování zemního plynu produkuje auto až o čtvrtinu méně emisí CO2 a o polovinu méně oxidu uhelnatého než v případě jízdy na benzin.

5) Nepřichází auto o výkon?

Na rozdíl od LPG jde o palivo, které je stejně energeticky "výživné" jako benzin. Metr krychlový plynu se tak dá srovnat s litrem benzinu a auto nepřichází o výkon. To samé se nedá říct o LPG. Při jeho spalování řidič citelně pozná úbytek výkonu oproti benzinu. Auto je proto méně dynamické a pomalejší.

6) Může vůz do garáží?

Řada moderních podzemních garáží má uzpůsobené odvětrávání pro CNG. Zemní plyn je lehčí než vzduch, proto se dobře odvětrává. Naopak LPG je těžší než vzduch, takže se v uzavřených prostorech drží při zemi a může hrozit exploze a otrava. Proto zákon těmto vozům zakazuje vjezd do podzemních garáží. Majitelé vozů s CNG mohou do většiny moderních garáží, proto jsou na tom lépe než majitelé vozů s LPG.

7) Hrozí při nehodě výbuch?

Plynová nádrž s CNG je chráněna elektromagnetickým ventilem. Při nehodě motor zhasne a ventil nádrž uzavře, proto by nemělo dojít k úniku plynu.

Plyn je stejně nebezpečný jako jiná paliva. Pokud už dojde ke vznícení při nehodě takového vozu, jde většinou o benzin v rezervní nádrži.

8) Vyplatí se přestavba?

Pro přestavbu z benzinu se mnoho lidí nerozhoduje. Je nákladnější než v případě LPG. Zatímco u starých vozů s karburátorem vyjde přestavba na LPG na částku okolo 13 tisíc korun a u nových aut s vícebodovým vstřikováním okolo 25 tisíc korun, přestavba CNG stojí v rozmezí od 40 do 60 tisíc korun.

Počítat také musíte s výrazným omezením v zavazadlovém prostoru. CNG se totiž do vozu ukládá v plynném skupenství (LPG většinou kapalné) a pod tlakem. Kvůli tomu se skladuje v nádržích oválného tvaru, kterých je ve voze kvůli použitelnému dojezdu hned několik. Je proto lepší zvolit vůz s pohonem na CNG už od výrobce.

9) Jaký je výběr originálních vozů?

Vozů přímo od výrobce bohužel není mnoho. Nejvíce jich má Fiat, nabízí hned čtyři modely - Panda, Punto, Qubo a Doblo. Tři vozy najdete u automobilky Volkswagen - v tomto případě jde o modely Passat, Touran a užitkový Caddy. Opel nabízí model Zafira v minulé generaci a novou generaci nazvanou Zafira Tourer. Pokud máte zájem o luxusní automobil, najdete v kategorii sedanů vyšší střední třídy jen jediný model - Mercedes-Benz třídy E.

10) Kde můžu tankovat?

Slabá síť čerpacích stanic je kamenem úrazu tohoto druhu pohonu. Při svých cestách proto musíte počítat s omezením. I když počet míst, kde lze CNG tankovat, každý rok stoupá, stále v některých oblastech České republiky chybí.

Celkem jich nyní operuje 38. Například v Praze jich najdete hned šest a v Ostravě jsou čtyři. V řadě větších měst je po jedné stanici, ale třeba na Zlínsku takové místo zcela chybí. Před pořízením vozu na CNG proto pečlivě zvažte, kudy se budete nejčastěji pohybovat.

Nejde ovšem o velký risk. V případě, že vám po cestě CNG dojde, jsou vozy vybaveny ještě nádrží na benzin.

Většinou však jde jen o dojezdovou rezervu, která pojme 10 až 15 litrů paliva. Na samotné CNG lze přitom ujet podle zvoleného modelu mezi 300 až 450 kilometry. To je oproti třeba naftovým vozům polovina.

11) Jaké jsou náklady na servis?

Vzhledem k tomu, že jde o citlivé zařízení, je potřeba provádět pravidelné kontroly nejen nádrží, ale i celého systému. Celý systém se musí kontrolovat jednou za dva roky, přičemž takový servis stojí okolo 1300 korun.

Navíc je také třeba počítat s kontrolou nádrže zemního plynu ve vozidle jedenkrát za pět let. Stojí přibližně 1500 korun. Pokud má vozidlo více nádrží, počítejte s adekvátním násobkem této částky.

12) Co s autem, až doslouží?

Dá se předpokládat, že auto s pohonem na zemní plyn bude mít nižší zůstatkovou hodnotu než auto s běžným pohonem. Je to proto, že na trhu nemusí být zatím dostatečná poptávka po takových vozech. Přesto by mohla být situace na českém trhu za několik let lepší.

Auta přestavěná na zakázku to mají ještě těžší. Případný kupec by se mohl bát nákladů spojených s výměnou některých dílů, které jsou většinou velmi drahé. Jen samotná tlaková nádrž přijde i na několik desítek tisíc korun, stejně tak další součásti, jako například regulátor.


Porovnání cen za km
(při průměrné spotřebě 8 l / 100 km)

Natural 95 2,93 Kč
CNG 1,25 Kč

Počet prodaných vozů s pohonem CNG v Česku

2007 28
2008 67
2009 103
2010 150
2011 194

Vozy s pohonem CNG na českém trhu

Opel Zafira Tourer
Výrobce z Rüsselsheimu nabízí Zafiru s pohonem na CNG v aktuální i minulé generaci. Pro plynovou verzi je vyhrazen turbomotor s objemem 1,6 litru a výkonem 150 koní. Benzinová alternativa má o 10 koní méně.

CNG Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo 611 900 Kč
Benzin Opel Zafira Tourer 1.4 ECOTEC 575 900 Kč


Volkswagen Passat

Vůz je oblíbený hlavně mezi firemními zákazníky. Patří vůbec k nejprodávanějším autům s CNG v Česku. K dostání jsou ještě modely Touran a Caddy. Plynový Passat má o 22 koní vyšší výkon než benzinová verze.

CNG VW Passat 1.4 EcoFuel TSI 698 900 Kč
Benzin VW Passat 1.4 TSI BMT 589 900 Kč


Mercedes-Benz třídy E
Jde o jediný osobní vůz, který stuttgartská automobilka nabízí s pohonem na CNG (označuje ho jako NGT). Výkon motoru plynové verze je snížen na 163 koní, benzinová varianta má 184 koní.

CNG Mercedes-Benz E 200 NGT 1 128 000 Kč
Benzin Mercedes-Benz E 200 BE 998 400 Kč


Fiat Panda
Zákazník Fiatu si může vybrat hned ze čtyř plynových modelů (Panda, Punto, Qubo a Doblo). Nová generace Pandy, která se začala prodávat letos, ještě CNG nedisponuje. Můžete si ale koupit starou.

CNG Fiat Panda 1.4 CNG 70k 289 900 Kč
Benzin Fiat Panda 1.2 69k 164 900 Kč

Klady a zápory CNG a LPG

LPG
+ nízká cena přestavby
+ skladnější nádrže
+ větší síť čerpacích stanic

- zákaz vjezdu do garáží
- úbytek výkonu
- rozdílné tvary tankovacích hubic napříč Evropou

CNG
+ žádný úbytek výkonu motoru
+ ekologičtější provoz
+ možnost vjet do garáží
+ možnost koupit vozy přímo od výrobce

- nádrže zaberou hodně místa ve voze
- slabá síť čerpacích stanic
- drahá přestavba

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů