Sobota, 27. dubna 2024

ECHA - nová verze nástroje Chesar 2.0

ECHA - nová verze nástroje Chesar 2.0

ECHA spustila novou verzi nástroje k posouzení chemické bezpečnosti, sloužící k lepší informovanosti o bezpečném užívání chemických látek.

Verze Chesar 2.0 je nově k dispozici a ke stažení na stránkách - chesar.echa.europa.eu.

Mezi zlepšení patří vylepšené uživatelské rozhraní, vyšší transparentnost při stanovování rozsahu posouzení expozice, zjednodušená charakterizace rizika, aktualizovaná verze cíleného posouzení rizik (TRA) vyvinutého střediskem ECETOC.

Dále byly rozšířeny možnosti importu a exportu kompletního posouzení chemické bezpečnosti (CSA) a tvorby jejích částí.

Tato verze zahrnuje funkce umožňující provedení posouzení chemické bezpečnosti vycházející ze souboru údajů nástroje IUCLID 5.4 a vypracování kapitol 9 a 10 zprávy o chemické bezpečnosti, s výjimkou nástroje pro odhad expozice pro spotřebitelské použití, který bude součástí verze Chesar 2.1.

V roce 2012 ECHA plánuje aktualizovat stávající generátor CSR (zásuvný modul nástroje IUCLID), který umožní mj. vytvoření úplné zprávy o chemické bezpečnosti sloučením informací z nástrojů IUCLID 5.4 a Chesar 2.0 (předpokládané spuštění se odhaduje na konec léta 2012).

Celá zpráva ECHA- anglicky.

Co je Chesar?

Nástroj ECHA pro posouzení a oznámení chemické bezpečnosti Chesar žadatelům o registraci umožňuje strukturovaným, harmonizovaným a efektivním způsobem provádět posouzení bezpečnosti. To zahrnuje importování dat týkajících se příslušné látky přímo z nástroje IUCLID, popis použití této látky, v případě potřeby identifikaci opatření pro řízení rizik, provádění odhadů expozice a prokazování kontroly rizik. Na základě toho nástroj Chesar vytváří zprávy o chemické bezpečnosti a scénáře expozice pro další komunikace ve formátu vhodném pro elektronickou výměnu dat a v podobě textového dokumentu. Nástroj Chesar byl poprvé spuštěn v květnu 2010.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů