Čtvrtek, 28. března 2024

Volkswagen příští rok představí elektrické hybridní vozy Porsche

Volkswagen příští rok představí elektrické hybridní vozy Porsche

Volkswagen představí své první elektrické hybridní vozy, jejichž baterii lze dobíjet připojením do zásuvky, v příštím roce a nejprve se hodlá zaměřit na sportovní auta. Jako první tak budou technologii, která kombinuje pohon na elektřinu a spalovací motor, využívat modely Porsche Panamera a 918 Spyder. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl ředitel divize elektrických vozů Volkswagenu Rudolf Krebs.

"Plug-in hybridy nabízejí to nejlepší ze dvou světů (čistě elektrického pohonu a spalovacích motorů)," uvedl Krebs. Plug-in hybrid je poháněn elektromotorem a vedle toho má malý spalovací motor, který po vybití baterie vyrábí elektřinu pro další jízdu. Jeho baterii lze dobít z běžné elektrické sítě.

Největší evropská automobilka však vstupuje do oblasti elektrických pohonů relativně pozdě. Mnoho let tvrdila, že čistě naftový motor je z hlediska účinnosti paliva lepší než hybrid kombinující spalovací motor s pohonem na elektřinu. Volkswagen proto nyní plánuje ročně do výzkumu a vývoje elektrických pohonů investovat přes sedm miliard eur (176,9 miliardy Kč).

Volkswagen se ve své strategii rozhodl vsadit na plug-in hybridy, které využívá i japonská Toyota. Konkurenční francouzský Renault a jeho japonská dceřiná firma Nissan patří mezi ty automobilky, které sázejí na čistě elektrické modely. Hybridům věří i výzkumná společnost IHS Automotive.

Podle odhadů IHS celosvětová výroba plug-in hybridů má do roku 2018 stoupnout více než osminásobně na 960.644 vozů ze 118.961 vozů v roce 2013. Prodej čistě elektrických vozů kvůli jejich vysoké ceně a nižšímu počtu ujetých kilometrů na dobití se ve stejném období zvýší podle odhadu méně než trojnásobně na 627.816 vozů.

Po modelech Porsche by měl v roce 2014 přijít na trh elektrický hybrid Golf a po něm Passat, Audi Q7 a A3 a Porsche Cayenne. V dalších letech to budou Audi A6 a A8.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů