Pátek, 26. dubna 2024

Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno Labe v Pardubicích

Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno Labe v Pardubicích

Státní podnik Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno řeky Labe v pardubických Polabinách. Nedaleko centra města by tak vznikla rekreační zóna s vodní plochou. Podmínkou úspěchu je, aby Povodí Labe na projekt získalo dotaci z Operačního programu životního prostředí, informoval ČTK mluvčí Pardubického kraje Jakub Rychtecký.

Zanesené řečiště je třeba především odbahnit. Kvůli omezenému přístupu k ramenu bude pro těžení nánosů využit sací bagr.

"Na rameni bude částečně obnoven průtok, kterého dosáhneme vybudováním napájecího a odpadního potrubí," uvedl ředitel pro správu Povodí Labe Václav Jirásek.

Vyčištěním zaneseného koryta a znovuoživením slepého ramene a vodní plochy zvané Bajkal by Pardubice mohly získat další rekreační zónu nedaleko centra města. "Pokud by se podařilo danou lokalitu revitalizovat, chtěli bychom v dané oblasti vybudovat rekreační sportovní zónu," doplnil náměstek primátorky Pardubic František Brendl. Zachována by měla zůstat i část lužního lesa.

Slepé rameno ve tvaru podkovy vzniklo v letech 1918 až 1919. Za desetiletí jej obrostly náletové dřeviny, ve vodě se dlouhodobě rozkládá spadané listí, odumřelé rostliny a živočichové. Zahnívající voda má neblahý vliv na ekosystém. Rameno nyní hlavní silnice rozděluje na dva úseky. Obě části zabírají plochu přes pět hektarů. Povodí Labe odhaduje, že odtěží přibližně 20.000 metrů krychlových sedimentů. Vodní plocha se poté zvětší o polovinu na tři hektary.

Předpokládané náklady revitalizace se odhadují na 70 milionů korun. Pokud Povodí Labe s žádostí o dotaci uspěje, mohl by být projekt dokončen do dvou let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů