Pátek, 26. dubna 2024

V Ostravě jezdí už čtyři elektrobusy

V Ostravě jezdí už čtyři elektrobusy

Ostrava je patrně symbol špatného ovzduší ve městech. Aby se obyvatelům alespoň trochu ulevilo, rozhodli se radní postupně nahradit část dieselového vozového parku elektrobusy. Do budoucna by jich ve městě chtěli mít přes 50, nyní jím projíždějí čtyři.

Dne 2. srpna 2010 nasadil dopravní podnik elektrobus SOR EBN 10,5 poprvé do zkušebního provozu s cestujícími. Po zprovoznění prvního ostravského elektrobusu započaly i jeho zkušební jízdy v jiných městech. Po Vysokých Tatrách následovalo hlavní město Praha. Druhý elektrobus se do provozu s cestujícími vydal v prosinci téhož roku a v červnu roku 2011 byl vozový park čtyř elektrobusů kompletní.

"Původně jsme předpokládali, že elektrobus ujede bez dobití 120 kilometrů. Dnes víme, že je schopen i v náročném kopcovitém terénu ujet až 150 kilometrů," řekl ČTK v roce 2010 generální ředitel DPO František Kořínek. S jedním rychlodobíjením ujede elektrobus až 210 kilometrů denně. V městském zimním provozu se elektrobus chová lépe než klasický autobus, na zasněžené vozovce má plynulejší rozjezd, dodal.

Elektrobusy jezdí pouze na bateriový pohon a lze je nabít přímo ze zásuvky. Šest bateriových článků, které pohánějí elektromotor, se nabíjí ve speciálním zařízení v depu dvěma způsoby. Po 15 minutách rychlodobíjení je elektrobus schopen ujet dalších zhruba 25 kilometrů. Klasické nabíjení pro plný výkon trvá zhruba osm hodin.

ZDROJ: www.prumysl.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů