Čtvrtek, 28. března 2024

Společnost Vítkovice Doprava vybuduje 25 plnicích stanic na CNG

Společnost Vítkovice Doprava vybuduje 25 plnicích stanic na CNG

Společnost Vítkovice Doprava ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group vybuduje 25 plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Investuje do nich přes 320 milionů korun. Minimálně jedna stanice bude v Polsku, 20 plniček vznikne do roku 2016 na vytipovaných čerpacích stanicích společnosti Benzina. "S tou Vítkovice podepsaly strategickou smlouvu, která je významným milníkem v rozvoji sítě plnicích stanic CNG v České republice," uvedla dnes mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

"Společnost Benzina pronajme za tímto účelem společnosti Vítkovice Doprava 20 jednotlivých čerpacích stanic a umožní tím prodej CNG ve vybraných lokalitách," sdělila ČTK Kijonková. Pět z těchto stanic bude na dálnicích, 11 na silnicích I. třídy a ostatní na rychlostních komunikacích.

Šéf Vítkovic Jan Světlík uvedl, že skupina počítá s výstavbou plniček ještě na pěti dalších místech nad rámec dohody s Benzinou. Nejméně jedna z nich bude v Polsku. Ve všech případech půjde o zařízení s minimální denní kapacitou 6000 metrů krychlových. "Smlouva počítá s výstavbou během dvou až tří let, většinu stanic ale chceme stihnout otevřít mnohem dříve, ideálně do konce příštího roku," uvedl Světlík.

Veřejné stanice pro čerpání CNG jsou v Česku zatím na 46 místech. Vítkovice se na ekologický a levnější pohon na CNG zaměřují už delší dobu a s experty vyvíjejí například nové motory. "Chybí větší pokrytí exponovaných rychlostních komunikací, především dálnic a silnic I. třídy. Toto nám dohoda s Benzinou umožní radikálně a v krátkém čase změnit," uvedl ředitel firmy Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal.

Generální jednatel Benziny Artur Śladowski uvedl, že dohoda mezi dvěma významnými hráči na trhu může zásadním způsobem pomoci rozšíření CNG v ČR a především ovlivnit možné rozhodování při volbě paliva vozového parku u velkých korporací a menších společností i u jednotlivých řidičů.

Podle Trejbala od konce roku 2015 i díky dalším projektům soukromých investorů nebude mít nikdo v Česku problém s tankováním a dojezdem a země se zařadí mezi státy s dostatečným pokrytím pro pohon na CNG.

Vozy na CNG produkují méně emisí, ale stlačený plyn je také levnější než nafta i benzin. V Česku nyní jezdí více než 4000 vozidel na CNG, mezi nimi je přes 350 autobusů. Plnicí stanice provozují všechny hlavní plynárenské společnosti, tedy RWE, E.ON i Pražská plynárenská, ale také například Vemex nebo Čepro. Většinou plničky fungují jako součást čerpací stanice pro obvyklá paliva.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů