Pátek, 26. dubna 2024

Japonský úřad zvýšil stupeň závažnosti úniku radioaktivní vody

Japonský úřad zvýšil stupeň závažnosti úniku radioaktivní vody

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) dnes oficiálně zvýšil stupeň závažnosti nedávného úniku vysoce radioaktivní vody z nádrže v areálu jaderné elektrárny Fukušima. Hodnocení závažnosti úniku radioaktivní vody bylo změněno z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň, který na mezinárodní stupnici jaderných události znamená "závažný incident", uvedla agentura Reuters.

Je to poprvé od havárie, ke které došlo v březnu roku 2011, co Japonsko vydává varování podle mezinárodní stupnice. Samotná havárie tehdy dostala nejvyšší známku 7.

Společnost Tokyo Electric Power (Tepco), která elektrárnu provozuje, oznámila minulý týden únik 300 tun radioaktivní vody. Sdělila zároveň, že jde o zatím největší únik z některé ze stovek skladovacích nádrží elektrárny. Jak dlouho voda z nádrží unikala, není jasné. Tepco v této souvislosti poznamenalo, že kontaminovaná voda se mohla dostat až do Tichého oceánu.

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií svůj záměr zvýšit stupeň závažnosti úniku oznámil již minulý týden. Vše konzultoval s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů