Pátek, 26. dubna 2024

Obyvatelé Jablonce mohou žádat dotace a půjčky na stavbu čističek

Obyvatelé Jablonce mohou žádat dotace a půjčky na stavbu čističek

Obyvatelé Jablonce nad Nisou mohou do konce října žádat o dotace a půjčky na výstavbu domovních čistíren odpadních vod. Radnice má ve fondu pro tento účel připraveny dva miliony korun, vyčerpané ani zdaleka nejsou. Zatím přišlo 44 projektových záměrů a 11 žádostí o dotaci, zastupitelé dosud rozdělili necelých 362.000 korun, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová. O dotace a půjčky mohou žádat jak majitelé rodinných domů, tak domy bytové.

Celkové náklady na malou domovní čistírnu se pohybují kolem 100.000 korun. Žadatel může dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale 50.000 korun na jeden byt. Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl žadatele na financování. Pokud lidé nemají dost peněz, mohou si od města ještě výhodně půjčit. "Dříve město půjčovalo nejvýše 30.000 korun, dnes nabízí půjčku do výše rozdílu mezi celkovými náklady akce a dotací," uvedla vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová. Půjčka je na pět let s úrokem 2,45 procenta.

Dotace a půjčky poskytuje radnice z Fondu na zlepšení úrovně bydlení, z něhož město obyvatelům půjčuje už od roku 1994. Kvůli malému zájmu ho chtělo ještě před rokem zrušit, pak se ale nabídku naopak rozšířilo. Zřízením nového programu reagovala radnice na poptávku obyvatel některých, hlavně okrajových částí Jablonce. "Inspirace byla hlavně z oblasti U Staré lípy, kde už dlouhou dobu obyvatelé čekají na řešení kanalizace. Ale bohužel těch objektů je tam velmi málo, takže investice by na počet objektů byla příliš velká," vysvětlil primátorův náměstek Petr Vobořil (Domov nad Nisou).

Podobný projekt připravila i Česká Lípa, podpora je ale určena jen majitelům domů v části Častolovice. Radnice tam původně chtěla vybudovat kanalizaci, stálo by to ale kolem 50 milionů korun, na čistírny dá nejvýše desetinu. Od města mohou lidé na malou čistírnu odpadních vod získat až 85 procent uznatelných nákladů, nejvýše ale 100.000 korun. Žádosti mohou lidé podávat do 30. září. Pro ty, kteří to nestihnou, je další termín do 31. prosince, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Pokud se projekt osvědčí, chce ho radnice rozšířit do dalších přidružených obcí, které patří pod město a nemají vybudovanou kanalizaci.

Leona Vacková kš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů