Pátek, 19. dubna 2024

Do dvou let bude na světě až 20 milionů CNG vozidel

Do dvou let bude na světě až 20 milionů CNG vozidel

Podle zprávy TechNavio o průzkumu trhu s vozidly na stlačený zemní plyn (CNG) by se do roku 2015 mohl počet těchto vozidel celosvětově navýšit až na 19,8 milionu. V zemích EU je dnes necelý milion CNG vozidel, což je půl procenta z celkového počtu vozidel v provozu. Do roku 2020 by to ale měl být desetinásobek.

Počty CNG vozidel se budou prudce navyšovat i díky samotným výrobcům CNG vozidel. V poslední době bylo totiž představeno několik nových typů CNG vozidel.

Podle ministerstva životního prostředí klesly emise skleníkových plynů v ČR od roku 1990 téměř o třetinu, v oblasti dopravy, především osobní a nákladní automobilové, však emise narostly dvojnásobně. Jednou z možností, jak emise z dopravy snižovat, je využívání vozidel na zemní plyn. Počet těchto vozidel a tedy i prodej CNG u nás narůstá každým rokem. "V loňském roce se navýšil prodej CNG v ČR o 26 % a letos očekáváme ještě vyšší číslo," říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

PŘIBÝVÁ VOZIDEL I PLNICÍCH STANIC

Současných 5500 CNG vozidel ale zatím netvoří ani procento všech vozidel v ČR. Za prvních 5 měsíců letošního roku se prodalo 143 nových vozidel na CNG. Roste ale i počet dovezených ojetých vozidel s CNG pohonem. V oblasti přestaveb přibylo například 150 přestavěných vozů Fabia Combi na CNG pro Státní úřad inspekce práce.

Tak jak bude přibývat vozidel s pohonem na zemní plyn, přibudou i CNG plnicí stanice. Podle odhadů Benziny by v roce 2020 měl celkový podíl plynných paliv v dopravě v ČR tvořit 7 % a v roce 2030 již 13 %. Benzina plánuje strategicky rozšířit své stanice o CNG. Dnes lze natankovat CNG na stanicích Benziny v Brně a v Humpolci. Do dvou až tří let by mělo přibýt dalších 20 lokalit, především na frekventovaných silničních tazích ale i ve velkých městech. V budoucnu by Benzina ráda navýšila počet CNG stanic na svých čerpacích stanicích až na 40.

NOVÉ VOZY NA PLYN

V poslední době bylo představeno více než osm nových typů CNG vozidel. Na indický trh byl uveden mini CNG vůz TataNano. Má sice výkon jen 38 koní a dosahuje rychlosti pouze 88,5 km/h, do města je ale ideální. Na švédském trhu bude v říjnu v prodeji Volvo V 60 Bi-Fuel, s výkonem 213 koní a celkovým dojezdem 1120 km. Bylo představeno jako velká novinka v polovině června na mezinárodní výstavě NGV 2013 v Gothenburgu. Další novinkou je Mercedes Benz třídy B, který splňuje již dnes normu EURO 6, má spotřebu 4,4 kg CNG/100 km a celkový dojezd 660 km.

V příštím roce bude v prodeji Audi A3 Sportback g-tron se 4válcovým motorem o objemu 1,4 litru a výkonu 110 koní, kombinovanou spotřebou 3,6 kg/100 km a celkovým dojezdem 780 km. Koupit bude možné také Volkswagen Golf VII na CNG, který má kombinovanou spotřebu 3,6 kg/100 km a ujede až 1300 km. Na českém trhu se nově objevil Seat s modelovou řadou Mii na CNG, kdy Mii Ecofuel má spotřebu 2,9 kg CNG/100 km, dojezd 600 km. Dalším CNG vozidlem je VW Eco-up! CNG, který má spotřebu jen 2,9 kg/100 km a ujede 550 km.

"Na jaře příštího roku by měla Škoda Auto představit dlouho očekávanou Octavii na CNG, která bude mít celkový dojezd 1300 km a spotřebu pouze 3,6 kg/100 km," říká Zdeněk Prokopec z Asociace NGV.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů