Pátek, 26. dubna 2024

Rekordních 66 tun potravin se vybralo v Národní potravinové sbírce pro potřebné ve všech krajích

Rekordních 66 tun potravin se vybralo v Národní potravinové sbírce pro potřebné ve všech krajích

V sobotu 16. listopadu se v rámci Národní potravinové sbírky vybralo celkem 66 tun potravin. Lidé pomáhali potřebným přímo ve svém regionu. Sbírku organizovala platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a dalšími partnery. Do organizace bylo zapojeno kolem tisícovky dobrovolníků.

Během soboty se tisíce Čechů zapojili do Národní potravinové sbírky. Lidé celkem vybrali 55,5 tun potravin a firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tunami potravin, což celkem představuje 132 000 jídel. Nejvíce potravin se vybralo v Praze (15,2 tuny) a Moravskoslezském kraji (10,1 tuny). Rekordní množství potravin darovali lidé v prodejně TESCO v Praze na Smíchově, kde se vybralo 1,7 tuny potravin. Potraviny darovali lidé ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací po celé České republice. "Je to neuvěřitelný úspěch a jsem nadšena, jak velkou solidaritu vyjádřili lidé v rámci prvního ročníku Národní potravinové sbírky," hodnotí sbírku Pavlína Kalousová, předsedkyně pořádající platformy Byznys pro společnost. "Sbírka byla úspěšná také díky skvělé spolupráci pěti obchodních řetězců a tří firem," dodává k úspěchům sbírky Kalousová.

Sbírka probíhala ve 111 obchodech Tesco, Albert, Globus, Interspar a MAKRO. Tesco navíc ještě navýšilo celkový dar svých zákazníků o 20 %. Potraviny darovali také přímí výrobci potravin Penam, Tatra, Kostelecké uzeniny, Panzani, Lorenz a Santa Maria. Firma Unilever přispěla mimo jiné zbožím značek Knorr a Lipton. S dopravou darovaných potravin pomohli řidiči DHL Express.

"Výsledky sbírky předčily naše očekávání. V množství vybraných potravin na jeden obchod jsme předčili i Maďarsko, které má již se sbírkou zkušenosti," říká Fabrice Martin-Plichta z České federace potravinových bank.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů