Sobota, 27. dubna 2024

Na Znojemsku se bude stavět kanalizace ve 13 obcích za 345 mil.

Na Znojemsku se bude stavět kanalizace ve 13 obcích za 345 mil.

Na Znojemsku by mělo v červenci 2015 přibýt 13 obcí, které budou mít splaškovou kanalizaci, případně čistírnu odpadních vod. Vodovody a kanalizace Znojemsko chystají tři projekty se stejným termínem dokončení v celkové hodnotě 345 milionů korun. V případě, že výběrová řízení budou bez potíží, mělo by se začít stavět příští rok na jaře, vyplývá z předběžných ohlášení o zakázkách ve Věstníku veřejných zakázek.

Na existující čistírnu ve Znojmě odvede kanalizace splašky z obcí Kravsko, Plenkovice, Kasárna, Mramotice a Žerůtky, zde se postaví téměř deset kilometrů nové stokové sítě.

Pro obce Branišovice, Bohutice a Olbramovice vznikne nová čistírna s kapacitou pro 2350 obyvatel v prvně jmenované obci a délka stokové sítě dosáhne 23,5 kilometru.

Třetím projektem je stavba kanalizace na území Národního parku Podyjí. Jde o Milíčovice, Horní Břečkov, Čížov, Lukov a Vracovice. Čistírna bude mít kapacitu pro 910 obyvatel a délka kanalizační sítě bude 20,5 kilometru.

Ve všech obcích už byla likvidace odpadů z technického hlediska nevyhovující a v případě, že by nepostavily kanalizaci, by se vystavovaly sankcím za znečišťování životního prostředí. Zároveň by nebyl možný další udržitelný rozvoj obcí. V případě poslední skupiny obcí jde i o čistotu vody a kvalitu životního prostředí v národním parku. Všechny projekty jsou spolufinancované z Operačního programu životního prostředí.

Vodovody a kanalizace Znojemsko jsou sdružením 75 obcí, které se zabývá zásobováním pitnou vodou, rozvojem vodárenských soustav a likvidací odpadních vod.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů