Sobota, 20. dubna 2024

Tiskové zprávy Českého plynárenského svazu

Tiskové zprávy Českého plynárenského svazu

Vozové parky na CNG šetří desítky milionů korun
Nejen dopravní podniky, které si stále častěji pořizují autobusy na stlačený zemní plyn (CNG) a šetří tím ročně i více než deset milionů korun, ale postupně přibývají u nás vozidla na CNG v organizacích jakými jsou Česká pošta, Hasičské záchranné sbory, Městská Policie, vysokozdvižné vozíky ve firemních skladech a mnoho dalších. Podle nejnovější zprávy Navigant Research světový prodej CNG autobusů a nákladních vozů má stoupnout ze 170,2 tisíce/rok v roce 2013 na téměř 400 tisíc v roce 2022.


Nejméně 45 nových CNG stanic v roce 2014


V České republice je v provozu již 52 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Do konce roku zahájí provoz nejméně dalších 45 plnicích stanic - společnost E.ON otevře 12 - 14 stanic, VEMEX nejméně dalších 10 stanic, společnost Vítkovice chce letos vybudovat přes 20 stanic, RWE nejméně 3 další stanice atd. Podmínky připravovaného Návrhu směrnice EU o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva v oblasti CNG již nyní ČR splňuje.


ČR má za rok 2 tisíce nových CNG vozidel


V ČR je registrováno celkem asi 4,7 milionů vozidel, podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) bylo v ČR zaregistrováno v roce 2013 asi 150 tisíc nových vozidel. Na stlačený zemní plyn (CNG) jezdí v ČR už více než 6,7 tisíce, což je o dva tisíce více než před rokem. Z nich je asi 430 autobusů a 60 nákladních automobilů. Podle oficiální statistiky na světě jezdí již více než 17,7 milionu CNG vozidel, ale jelikož některé země naposledy uvedly své počty v roce 2008 - 2011, nepochybně je toto číslo ve skutečnosti ještě mnohem vyšší. Podle ACEA již šestý rok za sebou klesá v Evropě prodej automobilů, ale těch na CNG přibývá a v Evropě už jezdí celkem 1,85 milionů CNG vozidel.


Spotřeba CNG za rok 2013 vzrostla o 44 procent


Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) za rok 2013 činila téměř 22 miliony m3, což představuje velmi vysoký 44 procentní nárůst proti roku 2012. Za posledních pět let se spotřeba od roku 2008 CNG ztrojnásobila. Podle Evropské plynárenské asociace Eurogas, ve kterém reprezentuje Českou republiku Český plynárenský svaz (ČPS), se může spotřeba CNG v Evropě zvýšit do roku 2035 až sedminásobně.


7. konference NGV 2014 - Perspektivy rozvoje a využití CNG a LNG v dopravě

Český plynárenský svaz Vás srdečně zve k účasti na již 7. mezinárodní konferenci Perspektivy rozvoje a využití CNG a LNG v dopravě, která se uskuteční 19. února 2014 v Kongresovém centru U Hájků v Praze 1.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů