Pátek, 26. dubna 2024

Zpráva o životním prostředí ČR v roce 2012

Zpráva o životním prostředí ČR v roce 2012

O stavu životního prostředí každoročně informuje Zpráva o životním prostředí České republiky, kterou pro MŽP od roku 2005 zpracovává CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Zpráva je oficiálním dokumentem, který je schvalovaný vládou ČR, a který slouží pro potřeby koncepční činnosti resortu životního prostředí, dalších orgánů státní správy i pro informování veřejnosti. Zpráva je komplexním materiálem poskytujícím průřezové hodnocení stavu životního prostředí v České republice na základě indikátorové sady srovnatelné s evropským hodnocením. Hlavní funkcí Zprávy je monitorovat naplňování cílů Státní politiky životního prostředí ČR.

Zpráva o životním prostředí poskytuje odpovědi na otázky, zda došlo k zásadnímu obratu dlouhodobě příznivého či negativního trendu, jak velká byla meziroční změna, jak stav jednotlivých složek životního prostředí ovlivňuje lidské zdraví a ekosystémy nebo jaký je stav životního prostředí ČR v rámci evropského srovnání.

Zpráva je využitelná pro širokou veřejnost, vzdělávací instituce i odborná pracoviště. Slouží jako zdroj informací o životním prostředí včetně odkazů na další zdroje dat a informací spravované institucemi uvnitř i vně resortu životního prostředí.

Počínaje Zprávou 2011 dochází k její distribuci pouze v elektronické podobě (stejně jako u Statistické ročenky životního prostředí České republiky). V současné době vychází Zpráva 2012 v české a anglické jazykové mutaci ve finální grafické podobě, které jsou k dispozici na webových stránkách MŽP a CENIA. Současně probíhá její představení na schůzích vybraných výborů (Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny, Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu) a na schůzích obou komor Parlamentu ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů