Pátek, 26. dubna 2024

Sedmá generace 1/2014: Africká krása

V novém čísle Sedmé generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Proč v Africe mizejí stromy a přibývá extrémně chudých? Jaký je náš podíl na lovu nosorožců a slonů?

Sedmá generace 1/2014: Africká krása

Jak vypadá jiné květinářství? Může ochránce přírody střílet medvědy? Proč je v Manile lepší přespávat na hřbitově? Co fakticky znamená, že naši zvířecí bližní už podle práva nejsou věci? Proč se louky Přírodní rezervace Javorůvky přestaly ručně kosit? Prolomí se v severních Čechách limity těžby uhlí? O čem vypráví červ Augustin? Můžou lidé nahradit včely? Proč to ekologický aktivista Miroslav Patrik nikdy nevzdá? Co znamená být opravdu živým?

Na stránkách letošní jedničky jsme se vypravili mezi ugandské pastevce, zambijské městské zahrádkáře, obyvatele filipínských slumů, brněnské eko-květinářky nebo bělokarpatské sekáče. Dočtete se též o dlouhodobě pokoušených limitech těžby uhlí, nové právní úpravě zvířat v občanském zákoníku, hrozícím online dohledu, paradoxní svobodě, environmentální výchově v Rakousku, sympoziu Poetika živého světa nebo živoucím odkazu přírodovědce, ochranáře a lovce Julia Komárka. A kromě pravidelných sloupků se dočkáte i recenzí filmů Víta Janečka Léčba dějin a Markuse Imhoofa More Than Honey, respektive sborníku Krajina.

V rozhovorech jsme vyzpovídali režiséra dokumentů Africa obscura a divoČINY Jana Svatoše, podle nějž by se měl v Africe lépe regulovat turistický ruch. "Pro ilustraci uvedu jeden zážitek z rezervace Masai Mara, což je jedna z turisticky nejvytíženějších destinací na jihu Keni. V srpnu, kdy dochází ke slavné migraci pakoňů a zeber, jsme tam byli svědky situace, kdy fotografové úplně zabránili zvířatům v úspěšném přebrodění řeky plné krokodýlů. Když se přes ni stádo dostalo a začalo vylézat na druhý břeh, narazilo na hradbu asi osmi aut. Zvířata se tak vyděsila, že začala v panice padat zpátky do vody. To vše jen kvůli honbě za snímky." V závěrečném profilovém rozhovoru jsme s vytrvalým předsedou Dětí Země Miroslavem Patrikem hovořili o životě v první linii, slabinách zelených i banální společnosti: "Když si srovnáme, že v mladém paleolitu v období pavlovienu před asi 30 tisíci lety byla jižní Morava evropskou velmocí, která udávala kulturní, ekonomický a společenský tón, tak teď jsme z pre-historického hlediska opravdu mimo mainstream."

Seznam všech článků čísla leží zde. V e-verzích a na webu 7.G jako obvykle najdete více fotek či delší verze některých článků. V šesti nových fotogaleriích pak nabízíme například snímky manilských slumů od Dalibora Mlčáka, zambijské městské farmáře zachycené Lenkou Voleníkovou, ekovýchovné dílny v Dolním Rakousku nebo fotografie Drahomíra Stulíra z výpravy za netradičními květinami Efeméru.

Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete zakoupit na jednom z prodejních míst, elektronickou verzi pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Smělé jarní plány přeje

redakce 7.G.

kontakt:

Simona Horká, sgenerace@hnutiduha.cz, tel: 608 443 443

Vít Kouřil, kouril.vit@gmail.com

www.sedmagenerace.cz

7.G na Facebooku

7.G na Twitteru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů