Pátek, 19. dubna 2024

Kilometr pod korunu, tolik stojí jízda novou Octavií na zemní plyn (CNG)

Ekonomicky i ekologicky bude jezdit nová Octavie G-Tec.

Kilometr pod korunu, tolik stojí jízda novou Octavií na zemní plyn (CNG)

Přibližně od června začne Škoda Auto prodávat model Octavia G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Spotřeba stlačeného zemního plynu v ČR během posledních pěti let vzrostla trojnásobně. Nádrže jsou umístěny pod podlahou a nezmenšují velikost zavazadlového prostoru či místo pro posádku. Octavia G-Tec ujede na stlačený zemní plyn 410 kilometrů. Řidič dobře zacházející s plynovým pedálem může dojet z Prahy do Brna a zpět pouze na CNG a bez tankování.

Kilometr pod korunu

Spotřeba činí 5,4 metru krychlového (3,5 kilogramu) plynu. Cena metru krychlového CNG se v Česku pohybuje cca mezi 18 až 19 korunami, ceny v kilogramech jsou cca 25 až 26 korun. Kilometr ujetý s touto Octavií přijde tedy na méně než 1,-Kč.Zážehový čtyřválcový motor 1,4 TSI dokáže jet i na benzin. Nádrž na toto palivo zůstala zachována. Celkově může vůz na palivo z obou nádrží ujet až 1330 kilometrů.

K úspoře paliva pomáhá i systém stop&start a rekuperace brzdné energie. Škodovce napomůže i snaha EU, připravující směrnici o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva. Nařizuje členským státům zajistit veřejně přístupnou infrastrukturu pro dodávku CNG s definovanými vzdálenostmi mezi čerpacími stanicemi, jež umožní provoz vozidel na CNG na celém území EU, a určitý počet ČS v městech.

Na CNG nyní v ČR jezdí skoro 7000 vozů. CNG se stále více využívá ve státní správě a samosprávě, státních organizacích i soukromých firmách. Škoda začala už lońský rok prodávat i nejmenší model Citigo ve verzi na CNG. Tento typ pohonu bude připraven zřejmě i pro další modely Škoda.

ZDROJ: Enviweb.cz, Aktualne.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů