Pátek, 26. dubna 2024

Automobilka Tesla plánuje stavbu velkého závodu na výrobu baterií

Automobilka Tesla plánuje stavbu velkého závodu na výrobu baterií

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors plánuje postavit ve Spojených státech velký závod na výrobu baterií, který zaměstná zhruba 6500 lidí. Stavba má začít ještě letos a dokončena má být do roku 2017. Celkové náklady na stavbu se mají pohybovat od čtyř do pěti miliard dolarů (80 až 100 miliard Kč), z toho Tesla sama hodlá do závodu investovat dvě miliardy dolarů. Zbytek chce získat od partnerů.

Jména partnerů automobilka zatím neuvedla, očekává se ale, že jedním z nich by mohla být japonská společnost Panasonic. Ta loni na podzim podepsala s Teslou čtyřletou dohodu o dodávkách baterií.

Tesla zatím nevybrala ani místo, kde bude továrna stát. Podle agentury AP ale firma nyní zvažuje několik lokalit ve státech Nevada, Arizona, Nové Mexiko a Texas.

Závod, který automobilka označuje za giga továrnu, bude dodávat lithium-iontové baterie montážnímu závodu Tesly v kalifornském Fremontu. Závod by měl být schopen do roku 2020 vyrobit baterie pro asi 500.000 aut. Letos Tesla plánuje vyrobit asi 35.000 vozů.

Tesla nyní prodává pouze jeden vůz, a to sedan s názvem Model S. Jeho cena začíná na 70.000 USD (asi 1,4 milionu Kč). v letošním roce však plánuje výrobu nového modelu, crossoveru Model X. Do roku 2017 chce přijít na trh s levnějším vozem pro masový trh. Nový závod má pomoci snížit náklady na baterie o zhruba 30 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů