Pátek, 26. dubna 2024

Jaderná elektřina pro podnikatelství se zdražuje. Z 1. dubna JE Kozloduj chce 2,50 BGN více za MW/hod

Jaderná elektřina pro podnikatelství se zdražuje. Z 1. dubna JE Kozloduj chce 2,50 BGN více za MW/hod

Dopady administrativního zlevnění elektřiny od konce minulého roku, stále více reflektují na podnikatelství. Tento týden JE Kozloduj poslala dopis obchodníkům s elektřinou s žádostí o zdražení elektřiny, podle současných smluv na volném trhu s elektřinou.

ilustrační obrázekJE, která je největší zdroj elektřiny v BG pro tento trh, odůvodňuje svou žádost se snížením o více než 50 % ceny za přenos/distribuci/, což podle DKEVRu mělo podporovat vývoz elektřiny. Na konci prosince DKEVR snížil cenu za přenos/distribuci elektřiny z 9,41 BGN na 4,15 BGN za MW/hod. Je to východné pouze pro konečné spotřebitele.

V lednu jsme se dozvěděli, že JE Kozloduj a TEC Marica Iztok 2 jednají s firmami, které působí na trhu s elektřinou, aby cena elektřiny se zvýšila tak, že výhody snížení ceny zasáhly více účastníků. Zdražení ceny umožní oběma státním elektrárnám se nadechnout poté co regulátor na ně tlačí, aby prodávaly levnou elektřinu domácnostem. Pokud se ale změní již podepsané smlouvy s obchodníky s elektřinou, ti musí znova projednávat své smlouvy s konečnými spotřebiteli. Konec konců návrh JE Kozloduj o zdražení elektřiny neporušuje smlouvy, protože v nich je stanoveno, že lze měnit ceny v případě změn tržního mechanismu, ale to určitě naruší důvěru v liberalizaci trhu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Sofii.

Cena elektřiny pro domácnosti se musí zdražit o 9 %

Distribuční společnost EVN, které obsluhuje kolem 1,5 mil. spotřebitelů v Jihovýchodním BG, chce požádat, aby z 1. července byla cena elektřiny pro domácnosti zdražena průměrně o 9 %. Návrh bude vznesen před DKEVR a nejpravděpodobně bude podpořen ČEZem a EnergoPro. Předseda představenstva EVN si stěžoval, že společnost prodává elektřinu méně než její hodnotu. Podle společnosti denní sazba se musí zdražit o 7,9 %, což činí 16,5 stotinki za KW/hod a noční o 14,8 %, což představuje 9,9 stotinek pro KW/hod.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Sofii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů