Úterý, 19. března 2024

Začíná čtvrtý ročník ankety Alej roku 2014 - s atraktivnějším webem

Začíná čtvrtý ročník ankety Alej roku 2014 - s atraktivnějším webem

Stovky a tisíce alejí od Aše po Jablunkov čekají na "své" fotografy, kteří zachytí jejich krásu, příběh a život. A jedna z nich se stane pomyslnou královnou stromořadí v Česku. Arnika totiž zahajuje už čtvrtý ročník soutěžní ankety Alej roku 2014, letos s mottem "Aleje spojují lidi, místa i epochy". Nominovat své fotky může do 15. září kdokoli na novém, přehledném webu alejroku.cz. Soutěž je otevřena amatérským i profesionálním fotografům, kteří nezapomenou připojit k nominaci příběh, jež se s alejí pojí. Od 23. září pak budou uživatelé webu svými hlasy rozhodovat, která krajinná dominanta získá letošní titul.

Loňský ročník vyhrála alej spojující Jedovnice s Lažánkami v Moravském krasu. Do ankety ji nominoval pan Jiří Židů ve spolupráci se Základní školou a Střední průmyslovou školou v Jedovnicích. Video ze slavnostního vyhlášení vítězné ankety je na www.youtube.com/watch?v=JFHmosCK4Ks.

"Aleje nabízejí nevídaný turistický potenciál všem městům a obcím, kde se nacházejí. Často spojují významná historická místa s přírodními zajímavostmi. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v nich hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Aleje spojují lidi, místa i epochy a přesně to je i letošním mottem ankety a tipem, co by lidé v alejích mohli fotit. Věřím, že naše anketa přivede lidi do alejí a ukáže i jejich krásu a význam," popisuje význam alejí i ankety vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.

"Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i samostatná fotosoutěž, do které postupují všechny přihlášené fotografie. Jejím partnerem je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

"Velmi se nám líbí myšlenka zachování alejí jakožto fenoménu české krajiny. Stromořadí lemující ulice jsou totiž častým objektem profesionálních i amatérských fotografů, kteří svými citlivými objektivy umí zachytit jejich krásu i životní příběh. Jsme rádi, že se společnost Epson může podílet na této anketě a věnovat jejímu vítězi velkokapacitní fototiskárnu Epson L800, která tiskne fotografie ve vysoké kvalitě, s dlouhou životností a velmi nízkými náklady," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, která je Marketing Coordinator CZ & SK.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit "svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco "na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.

V loňském ročníku ankety Alej roku 2013 bylo:

. 61 nominovaných alejí z celé republiky;

. 21,1 % hlasů pro vítěznou Jedovnickou alej;

. 7 086 hlasů odevzdáno v internetové anketě.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 150 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů