Neděle, 8. září 2024

KRNAP má program na boj s invazními druhy rostlin, problém je hlavně s lupinou

KRNAP má program na boj s invazními druhy rostlin, problém je hlavně s lupinou

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos vytvořila program s cílem likvidace invazních druhů rostlin, zejména lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob. V prvních dvou letech budou správci parku ve spolupráci s majiteli pozemků na vybraném území ve východních Krkonoších sbírat informace o invazních rostlinách. Jde o oblast Pece pod Sněžkou a Velké a Malé Úpy, informoval dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Likvidace lupiny na některých pozemcích již začala.

"Na základě dat z minulých let jsme oslovili vlastníky pozemků s žádostí o součinnost při mapování a následné likvidaci lupiny mnoholisté a dalších invazních druhů. V terénu se už nyní lze setkat s pracovníky Správy KRNAP, kteří s likvidací na některých pozemcích již začali. Na zbytku území národního parku budeme mapovat výskyt s ohledem na personální kapacity," sdělil Drahný.

Správci KRNAP vyzývají místní i návštěvníky hor, aby je o výskytu lupiny a dalších invazních druzích v Krkonoších informovali.

Lupina mnoholistá pochází ze Severní Ameriky a v Krkonoších kvete přibližně od června do pozdního léta. V přírodě je velmi výrazná. Když kvete, tak je nejčastěji modrofialová, není to ale pravidlem. Produkuje vysoké množství semen a tvoří husté porosty. Louky kvůli výskytu lupiny druhově chudnou. Tato jedovatá rostlina potlačuje drobné rostlinné druhy a k růstu může naopak podpořit například kopřivy, bršlice, nebo šťovík. Tento jev představuje hrozbu pro přírodně cenné biotopy, uvedla Správa KRNAP. Kvůli obsaženým alkaloidům není vhodné lupinu zkrmovat zvířaty. K jejímu omezení vyzývají každoročně i ochranáři v jiných částech republiky.

Správa parku upozorňuje, že pokud se nezabrání jejímu dalšímu šíření, na některých loukách neporoste vedle lupiny nic jiného. Hrozí, že louky ztratí jak na výživové hodnotě, tak i na své druhové rozmanitosti a lupinové louky nebudou vhodné na pastvu ani senoseč.

"Budeme rádi za informace o výskytu lupiny i dalších invazních rostlin v Krkonoších. A když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře. Pozor ale na lupinu odkvetlou se zralými semeny abyste naopak nepřispěli k jejímu dalšímu šíření," dodal Drahný.

Informace o dalších druzích a metodách jejich likvidace jsou na webových stránkách národního parku invazky.krnap.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů