Neděle, 8. září 2024

SVS: Chovatelé musí v horkém počasí zajistit dostatek vody, větrání a úkryty

SVS: Chovatelé musí v horkém počasí zajistit dostatek vody, větrání a úkryty

Chovatelé musí při vysokých teplotách zajistit zvířatům dostatek vody, ale také úkryty před sluncem a větrání. Farmy, které chovají prasata, musí každému kusu zajistit přístup k 25 litrům vody za den a chovatelé ovcí k 20 litrům vody na jedno zvíře. Skot vyžaduje 40 litrů vody denně, nejvíce vody potřebují dojnice, a to až 180 litrů. Dodržování povinností kontrolují každoročně inspektoři Státní veterinární správy (SVS), která o pravidlech zacházení se zvířaty v horkém počasí dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Skot, koně a ovce musí mít podle SVS na pozemku možnost úkrytu před slunečním žárem a také vhodný zdroj vody. Chovatelé mají také povinnost sledovat vývoj počasí a včas reagovat na případné problémy. Pokud nastanou extrémní teploty, radí inspektoři zvířata chladit, například mlžícím systémem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že se ve středu na většině území ČR dostanou teploty přes 31 stupňů, v západních Čechách by mělo být o něco chladněji.

Do stájí, kde hrozí zvýšené teploty, by měli chovatelé opatřit ventilaci, ale také náhradní energetický zdroj, který zajistí udržení větrání v případě výpadku energie. Pokud systém větrání přestane fungovat, musí chovatel v pohotovostním plánu uvést dobu, po kterou zvládne udržet dobré životní podmínky zvířat.

Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád upozornil, že dlouhodobým nešvarem jsou v horkých dnech situace, kdy majitelé nechávají svá zvířata na přímém slunci v autě. "Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 stupňů Celsia, což ohrožuje zdraví, v mnoha případech i život zvířete," uvedl Semerád. Předejít se tomu dá podle správy pravidelnými zastávkami během cesty autem, majitelé by měli nechat zvíře pořádně napít, případně i zastínit a ochladit.

V případě přehřátí doporučují inspektoři ochlazovat zvíře vlažnou vodou, umístit ho do stínu a zajistit mu dostatek vody, poté by měli majitelé či chovatelé vyhledat pomoc veterinárního lékaře. Veterinární správa také radí venčit psy ráno a večer, kdy jsou teploty nižší, lepší je také vyhnout se rozpálenému asfaltu nebo betonu a dát přednost například trávníku, kde nehrozí popálení psích tlapek.

Podobná pravidla platí podle SVS také pro přepravu hospodářských zvířat, kterou doporučují inspektoři především v ranních a večerních hodinách. Dopravce má také povinnost zajistit během přepravy napájení, krmení a odpočinek pro zvířata po celou dobu přepravy. Bez ohledu na to, zda se dopravní prostředek pohybuje nebo stojí, musí přepravce mimo jiné nastavit větrací systém tak, aby udržel v prostoru se zvířaty teplotu mezi pěti až 30 stupni Celsia, vyplývá z evropských pravidel na ochranu zvířat během přepravy.

Evropská komise loni v prosinci navrhla revizi současných pravidel pro přepravu zvířat, protože neodrážejí současnou realitu ani nejnovější vědecké poznatky. Revize má například zkrátit časy přeprav nebo omezit v přepravu v době, kdy teploty překročí 30 stupňů. O balíčku by se mělo dále jednat. Zda se návrh podaří dojednat ještě v nynějším legislativním období, není jasné, nejspíše se jím bude zabývat i příští Evropská komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů