Neděle, 15. září 2024

Plodina budoucnosti: technické konopí v centru pozornosti vědců, zemědělců a technologů

Plodina budoucnosti:  technické konopí v centru pozornosti vědců, zemědělců a technologů

Technické konopí je univerzální a udržitelnou plodinou s nesmírným potenciálem. Tato rostlina nabízí široké spektrum využití, od medicíny a textilního průmyslu přes papírenství a stavebnictví až po energetiku a zemědělství. Díky své odolnosti vůči suchu a minimálním nárokům na chemickou ochranu je technické konopí šetrné k půdě a představuje perspektivní regionální obnovitelný zdroj.

Ve dnech 18. a 19. září 2024 se v severočeském Cvikově a německé Žitavě uskuteční mezinárodní konference zaměřená na technické konopí. Cílem této akce je představit české a německé, odborné i laické veřejnosti aktuální trendy v pěstování a zpracování technického konopí. Na konferenci vystoupí vědci, technologové, zemědělci a další odborníci, kteří se zaměří na zvyšování povědomí o pozitivních aspektech této plodiny a inovativních řešeních v zemědělství a průmyslu. Součástí programu bude také diskuse o legislativních rámcích, situaci a zkušenostech s pěstováním konopí v České republice a Německu.
Konferenci pořádají Institut pro udržitelný rozvoj (IPUR), Výzkumný ústav rostlinné výroby (VÚRV), Hanffaser Lausitz Zittau a SACHSENTEXTIL. Akce se koná s finanční podporou programu Interreg Česko - Sasko, Euroregionu Nisa a Libereckého kraje. ,,Dlouhodobě vnímám konopí jako opomíjenou plodinu, která má široké využití svých jednotlivých částí a je velmi dobře, že se odborné informace budou otevřeně komunikovat k zemědělské veřejnosti na této konferenci, nad kterou jsem rád převzal záštitu. Díky dobře připravenému programu se zemědělci dozvědí praktické informace k pěstování i zpracování technického konopí," přibližuje svůj pohled Bc. Václav Židek, radní Libereckého kraje pro životního prostředí a zemědělství.

Martin Stehlík z IPUR k tomu dodává: ,,Technické konopí představuje velmi perspektivní plodinu díky své udržitelnosti a širokým možnostem využití. Jeho pozitivní vliv na půdu a minimální nároky na chemizaci ho činí ideálním pro diverzifikaci zemědělství. Navíc výrobky z technického konopí mohou být lokálně pěstovány, což snižuje potřebu složité logistiky a používání neudržitelných materiálů. Věřím, že tato konference inspiruje další zemědělce k pěstování této jedinečné plodiny."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů