Pátek, 6. září 2024

Vlci z nelegálního chovu našli dočasný domov v záchranném centru CITES v ZOO Tábor

Vlci z nelegálního chovu našli dočasný domov v záchranném centru CITES v ZOO Tábor

Ve středu 17. 7. 2024 Ministerstvo životního prostředí umístilo vlky a jejich křížence chované v Praze ve zcela nevyhovujících podmínkách a bez příslušného veterinárního povolení do záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor. Zvířata se podařilo i díky zpřísněné legislativě pro chov šelem zabavit Městské části pro Prahu 17 na konci dubna tohoto roku. Vlci byli dočasně umístěni do záchranného centra CITES v ZOO Tábor, kde budou mít po dlouhé době důstojné podmínky pro život, a ministerstvo hledá trvalé umístění, které bude splňovat podmínky pro chov vlků, a kam budou moci být později přemístěni.

,,Díky profesionální práci odborníků proběhl včerejší převoz šelem do záchranného centra CITES v ZOO Tábor hladce. Nové navýšení kapacity záchranného centra umožní, že zde budou moci žít vlci a jejich kříženci důstojně, než se pro ně najde nové umístění. Tato zvířata se mohou stát nezvladatelnými a nevhodný chov může představovat hrozbu pro chovatele i jeho okolí. Ministerstvo životního prostředí se ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou inspekcí životního prostředí snaží bránit tomu, aby se kříženci dostali do přírody a křížili se s volně žijícími vlky. Zároveň je pro nás prioritou zajistit důstojné podmínky všem chovaným zvířatům," říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Vlk obecný patří mezi zvláště chráněné druhy České republiky a podléhá také ochraně podle mezinárodní úmluvy CITES o obchodování s ohroženými druhy. ,,Každý chovatel ohroženého druhu musí být schopen prokázat jeho původ. Vědomé nakládání s vlky či kříženci bez potřebných dokumentů je nelegální a prodejce, stejně tak jako kupující, se vystavují postihu. Česká inspekce životního prostředí proto v tomto případě prověřuje, zda chovatel vlků dodržel všechny zákonné podmínky," vysvětluje ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.

Díky spolupráci městské části Praha 17, MŽP a také s podporou Magistrátu hlavního města Prahy a dalších bezpečnostních a záchranných složek se podařilo zvířata bezpečně odchytit a převést do jejich nového, dočasného domova.

,,Jsem velice rád, že dlouhodobé a náročné úsilí o vyřešení nelegálního chovu vlků žijících v tristních a naprosto nevyhovujících podmínkách malého dvorku v pražských Řepích konečně začalo přinášet své plody. Zvířata budou moci od teď zažívat to, co znamená mít velký výběh, nebo jaké to je chodit po čerstvé trávě. Zdánlivě obyčejné věci, které pro některé z nich budou možná i naprosto novým vjemem. Osud pražských vlků je pro mě dalším potvrzení toho, že mnoho druhů zvířat by nemělo být vůbec chovaných v soukromých chovech, protože je velmi náročné a často až prakticky nemožné jim zajistit takové životní podmínky, které budou naplňovat jejich přirozené životní potřeby," říká Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata (animal welfare).

Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě podporuje výstavbu záchranných center pro velké šelmy, kam by bylo možné dočasně umístit zabavené exempláře z nelegálních chovů. V posledních letech MŽP vyčlenilo na vybudování center nebo jejich modernizaci celkem 200 milionů korun jak z národních, tak z evropských zdrojů. Díky nim bylo kromě jiného postaveno záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v ZOO Tábor a staví se záchranné centrum pro lvy v Zoologické zahradě ve Zlíně.

,,Vybudování záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy je konkrétním naplněním hlavního poslání táborské zoologické zahrady, kterým je ochrana ohrožených druhů zvířat. Jde o nejmodernější zařízení tohoto druhu u nás vybudované v souladu s nejnovějšími zoologickými a chovatelskými trendy. Zvířata v něm naleznou opravdu komfortní podmínky, mohou mimo jiné využívat jezírko nebo vyvýšenou palandu. Vlci, kteří až dosud žili ve velmi stísněných podmínkách, si už na nový domov v Táboře zvykají a užívají si pro ně nebývalého prostoru a komfortu. Stejně jako ostatní naše zvířata u nás naleznou nejen rozlehlý výběh, ale také kvalitní stravu a špičkovou veterinární péči, " říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Do roku 2028 by mělo vzniknout minimálně pět záchranných center CITES pro umístění velkých šelem. Celková odhadovaná kapacita je 20 jedinců velkých šelem jako je lev nebo tygr a 10 jedinců pro kočkovité šelmy střední velikosti. Požadavky na celkové kapacity se ale mohou ještě změnit.

Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) reguluje přeshraniční obchodování se vzácnými zvířaty a rostlinami. V současné době více než 40 900 druhů, z toho zhruba 6610 druhů živočichů a 34 310 druhů rostlin. Ne u všech zakazuje jejich prodej či nákup, pouze je nějakým způsobem reguluje. Podle stupně ohrožení se dělí do tří stupňů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů