Pondělí, 28. října 2024

Jaká bude Alej roku 2024? Do konce října mohou lidé nominovat do ankety oblíbené stromořadí a aleje

Jaká bude Alej roku 2024? Do konce října mohou lidé nominovat do ankety oblíbené stromořadí a aleje

Aleje a vzrostlé stromy hrají zásadní roli v naší krajině. Stromořadí tvoří přirozené linie, které harmonicky spojují lidská sídla s přírodou a tvoří typický obraz krajiny mimo města. Ve městech zase vytvářejí zelené ostrovy, umožňující kvalitní relaxaci. Na tento fenomén upozorňuje již ve čtrnáctém ročníku anketa Alej roku. Nominovat svou oblíbenou alej může každý do konce října, prostřednictvím webu alejroku.cz

Lidé si oblíbili procházky v jejich stínu nebo relaxaci v jejich blízkosti. Vzrostlé stromy navíc často nesou historickou hodnotu a jsou svědky příběhů mnoha generací, čímž posilují náš vztah k místu, kde žijeme.
"Vznosné linie letitých stromů mnohdy existují už od doby baroka a dokládající péči šlechty nebo církve ke svému majetku. Lidé je nominují zejména pro jejich krásu a vnímají jejich historickou hodnotu. Nominace sotva vysázených alejí mladých stromků zase vypovídají o komunitní pospolitosti a vztahu k místu, které má zůstat krásné a přívětivé k žití i pro příští generace," říká odbornice na ochranu stromů v krajině Marcela Klemensová z Arniky.
Aleje a stromořadí jsou jistě důležitou součástí kulturního dědictví, ale také turistickou atrakcí.Navíc mají nezpochybnitelnou ekologickou a environmentální funkci. Poskytují útočiště pro mnoho druhů rostlin a živočichů, zlepšují kvalitu ovzduší a vody, a přispívají k prevenci půdní eroze. Díky nim je krajina zdravější a udržitelnější. Stromy v krajině také působí jako významný prvek, který ovlivňuje mikroklima - stínění v letních vedrech snižuje teplotu okolí, zatímco v zimě pomáhají udržet teplo. Bez vzrostlých stromů by se mnohé oblasti staly náchylnějšími k suchu a rychlejším klimatickým změnám.
"Aby aleje a stromořadí mohly poskytovat co nejvíce přínosů, musíme jim v tom pomoci kvalitní péčí. Zejména vzrostlé stromy v sídlech často živoří v nepříznivých podmínkách. Proto s odborníky z firmy Groown i tentokrát vybereme z nominovaných alejí tu, jejíž stromy dostanou posilující injekci ve formě kořenové injektáže. Zlepšení půdních podmínek pomůže stromům lépe prospívat v době, kdy probíhající klimatická změna vzrostlým stromům zejména ve městech příliš nepřeje," dodává Marcela Klemensová.
Aleje mohou nominovat jak jednotlivci, tak například obce. Účast obce v anketě Alej roku může být součástí aktivit na ochranu životního prostředí. Poukazuje na to, že je místní alej nebo stromořadí pro obec důležitým přírodním i kulturním prvkem krajiny a zdravého životního prostředí. Anketa Alej roku je také výbornou příležitostí zachovat významné hodnoty pro obyvatele obce i pro další generace, a zvýšit tak zájem a aktivitu občanů v lokalitě. Účast v anketě může znamenat také veřejné zviditelnění a propagaci péče o stromy v obci.
Kolik alejí je prozatím nominováno? Ve většině krajů jsou nominovány jednotky alejí. Nejvíce nominovaných jich je zatím v Kraji Vysočina. Dlouhodobě nemá žádnou nominaci alej či stromořadí z Karlovarského kraje. Vloni nejvíce nominovali v Královéhradeckém a Zlínské kraji. V každém kraji objevili lidé 11 alejí. Všechny nominované aleje najdete na https://alejroku.cz/2024
Počty nominovaných alejí v jednotlivých krajích k 22.10.2024
Hlavní město Praha: 3
Jihočeský kraj: 2
Jihomoravský kraj: 3
Karlovarský kraj: 0
Královéhradecký kraj: 2
Liberecký kraj: 2
Moravskoslezský kraj: 4
Olomoucký kraj: 2
Pardubický kraj: 1
Plzeňský kraj: 4
Středočeský kraj: 4
Ústecký kraj: 2
Vysočina: 7
Zlínský kraj 4
Přihlaste do ankety aleje či stromořadí, které důvěrně znáte, ať už pro jejich krásu, příběh s nimi spjatý, nebo proto, že tyto krajinné prvky vznikly vaší zásluhou a pečujete o ně.
Alej nebo stromořadí nominujte do celorepublikové ankety Alej roku 2024 do 30. října 2024. Přihlásit ji můžete prostřednictvím nominačního formuláře: https://www.alejroku.cz/nominace,
O vítězi rozhodne veřejnost v on-line hlasování do 29. ledna 2025. Poté 5. února vyhlásíme 14 regionálních vítězek a z nich jednu vítěznou Alej roku 2024. Na závěr proběhne slavnost pro vítěznou alej, kde budou vítězům za účastí patronů ankety předány diplomy a ceny.
Navíc s odborníky vybereme jednu alej, jejíž stromy budou ošetřeny tzv. kořenovou injektáží, kterou zajistí společnost Groown.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů