Neděle, 8. září 2024

Ze švýcarského ledovce snesli dobrovolníci 250 kilogramů odpadků

Ze švýcarského ledovce snesli dobrovolníci 250 kilogramů odpadků

Při úklidové akci ve švýcarské ledovcové oblasti Engadin nasbírali dobrovolníci za jediný den 250 kilogramů odpadků. Jednalo se o ztracené čepice a batohy, ale také o obaly od cigaret nebo sladkostí. Některé předměty pravděpodobně ležely v ledu několik let a na povrch se dostaly až nyní s tím, jak ledovec ustupuje, informovala dnes agentura DPA.

"Ledovec Morteratsch je nejobjemnějším ledovcem ve východních Alpách," uvedla společnost provozující horské železnice, která úklidovou akci pořádala. Dobrovolníci narazili na staré skoby, lyže a také na zbytky staré měřicí stanice. Dobrovolníky provázeli přes ledovce Pers a Morteratsch horští vůdci. Ledovec však taje obrovskou rychlostí. "Za posledních 150 let ustoupil ledovcový jazyk asi o tři kilometry a celý ledovec ztratil dvě třetiny svého objemu," uvedla železniční společnost.

Engadinská sochařka Nora Engelsová chce ze zachovalých předmětů, které dobrovolníci snesli z ledovce, vytvořit umělecká díla. V příštím roce je chce vydražit na podporu projektů na ochranu ledovců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů