Pátek, 13. září 2024

Nábytkové bance v Liberci pomáhá re-use centrum financovat dopravu

Nábytkové bance v Liberci pomáhá re-use centrum financovat dopravu

Nábytkové bance Libereckého kraje pomáhá s financováním dopravy re-use centrum, které loni zřídila na místě uzavřené pošty na libereckém sídlišti Kunratická. Díky novému prostoru mohla nábytková banka rozšířit své sklady na dvojnásobek. V někdejší přepážkové hale pošty navíc vznikl obchůdek, kde je možné koupit zajímavé kousky nábytku a dalšího vybavení a na provoz banky tak přispět. Lidé už si sem našli cestu, někteří chodí i pravidelně, řekla dnes ČTK ředitelka banky Jitka Večerníková.

"My jsme v září loňského roku otevřeli veřejnou sbírku, která je nazvaná od lidí k lidem. Právě do té veřejné sbírky, do té naší kasy tady v krámku, lidé hotové peníze dávají. Ty peníze jsou určené pouze na podporu dopravy materiální pomoci," doplnila Večerníková. Nábytková banka má dvě dodávky, kterými sváží nábytek a další věci od dárců a zajišťuje jimi dopravu potřebným. Sbírka financuje nejen pohonné hmoty, ale také četné opravy. "Získat se nám podařilo téměř 180.000 korun," dodala.

V re-use centru lze pořídit drobnosti za desetikoruny, ale třeba i velké kusy nábytku za pár tisícovek. "Máme spoustu zákazníků, kteří se tady ukážou i každý den, protože si myslí, že by tady mohli objevit nějaký klenot, někdy se to i podaří. Pak sem chodí lidé tady ze sídliště, a také bych řekla, že se z toho tady stává turistická atrakce, objevují se tady lidé z celé České republiky," řekla Večerníková. I více než rok po uzavření pošty se podle ní občas objeví někdo, kdo hledá poštu. "Zjistí, že jsme tady my, a když už tady jsou, tak si prostě něco koupí," dodala.

Malý obchod nabízí vybavení do kuchyně, sklo, porcelán, nábytek, doplňky, ale také třeba záclony nebo drobné elektrospotřebiče. Knihy si dnes z re-use centra odnášela paní Veronika, která přiznala, že do nábytkové banky míří i několikrát do měsíce. "Hlavně pro knihy, ale někdy se jdu jen tak potěšit, protože tu mají hezké věci," poznamenala. Dnes měla v tašce kromě knih také hrneček s podšálkem. "Podobný jsem rozbila, tak jsem si tady koupila jiný," podotkla.

Nábytková banka funguje v Liberci od začátku roku 2021, loni rozdělila 113 tun nábytku a dalšího vybavení domácností, zhruba o deset procent méně než v roce 2022, ubylo ukrajinských uprchlíků, kteří pomoc potřebovali. "Teď jsem uzavírala červen, máme pořád kolem 60, 70 žádostí za měsíc. Máme ale větší tým a zvládáme toho víc. Už teď za první půlrok jsme přivezli skoro 90 tun nábytku a 85 tun jsme vyvezli, takže myslím, že za letošní rok ta čísla budou zajímavější než loni," dodala ředitelka nábytkové banky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů