Pondělí, 16. září 2024

Nové evropské regulace mění pravidla pro trh s repasovanou elektronikou

Nové evropské regulace mění pravidla pro trh s repasovanou elektronikou

Evropský trh s repasovanou elektronikou, klíčový prvek cirkulární ekonomiky, čelí významným změnám. Nové regulace, jako je právo na opravu nebo zavedení jednotného nabíjecího konektoru USB-C, mohou zásadně ovlivnit dostupnost a použitelnost repasovaných zařízení a formovat budoucnost tohoto trhu. V roce 2024 dosáhl trh se zařízeními z druhé ruky hodnoty 15 miliard eur, aktuálně 10 % z této částky tvoří prodeje repasovaných zařízení. Podle průzkumů si až 67 % uživatelů svůj starý, nepoužívaný telefon nechává, což představuje přibližně 700 milionů odložených smartphonů jen v Evropě. Pouze 33 % těchto zařízení je prodáno nebo předáno k dalšímu používání. To znamená obrovskou zátěž ekologickou ale nachází se zde také ohromný ekonomický potenciál. Více než 50 organizací, včetně Swappie, se proto obrátilo na Evropskou unii s žádostí o jasné rozlišení mezi novými a repasovanými zařízeními v rámci připravované směrnice. Hlavním cílem je, aby nová pravidla neomezovala dostupnost repasovaných zařízení a naopak podporovala udržitelnost v technologickém sektoru.

Právo na opravu a spravedlivý přístup k náhradním dílům
Evropská unie se zavázala podporovat udržitelnost a snížit elektronický odpad přijetím legislativy, která spotřebitelům zajišťuje právo na opravu. Cílem je zajistit spotřebitelům snadný přístup k náhradním dílům a opravám, což prodlouží životnost elektroniky a sníží její ekologickou stopu. Každoročně se na světě prodá přes 1 miliardu nových chytrých telefonů, což přispívá k obrovskému množství elektronického odpadu, který je nejrychleji rostoucí kategorií odpadu na světě.
Swappie, přední evropská platforma pro nákup a prodej repasovaných smartphonů, upozorňuje, že skutečné naplnění práva na opravu závisí na spravedlivém přístupu k základním zdrojům, jako jsou náhradní díly a technická dokumentace potřebná k opravám. ,,Právo na opravu musí zaručit povinný a rovný přístup ke kvalitním náhradním dílům a opravárenským příručkám pro všechny na trhu," říká Jori Ahvonen, technický ředitel Swappie. ,,Bez těchto klíčových zdrojů budou nezávislí repaséři nadále v nevýhodě vůči původním výrobcům, což brzdí rozvoj trhu s repasovanými zařízeními."
USB-C: Výzva pro trh s repasovanými smartphony
Zavedení jednotného nabíjecího standardu USB-C v Evropské unii, které vstoupí v platnost 28. prosince 2024, má za cíl snížit elektronický odpad. Tento krok však přináší komplikace, zejména pro trh s repasovanými smartphony. Odhaduje se, že více než 60 % použitých smartphonů v Evropě nebude po zavedení tohoto nařízení kompatibilní s novým standardem. To by mohlo výrazně omezit dostupnost těchto zařízení, pokud nebudou mít standardizovaný nabíjecí port, a tlačit spotřebitele k tomu, aby si místo nich kupovali nová zařízení. V roce 2024 dosáhl evropský trh s elektronikou z druhé ruky hodnoty 15 miliard eur, přičemž pouze 10 % z této částky tvoří repasovaná zařízení.
Průzkumy ukazují, že až 67 % uživatelů si nechává svůj starý, nepoužívaný telefon doma, což představuje přibližně 700 milionů chytrých telefonů jen v Evropě. Pouze 33 % těchto zařízení je prodáno nebo předáno k dalšímu používání. Více než 50 organizací, včetně Swappie, se obrátilo na Evropskou unii s žádostí o jasné rozlišení mezi novými a repasovanými zařízeními v rámci této směrnice. ,,Zavedení USB-C by nemělo znevýhodnit trh s repasovanými zařízeními," říká Claire Darmon, PA manažerka společnosti Swappie. ,,Musíme zajistit, aby nová pravidla neomezovala dostupnost repasovaných zařízení a podporovala udržitelnost v technologickém sektoru."
Budoucnost cirkulární ekonomiky v Evropě
V roce 2025 se očekává, že online bude připojeno více než 41 miliard chytrých zařízení, přičemž chytré telefony budou tvořit podstatnou část této statistiky. To podtrhuje význam rozvoje trhu s repasovanými zařízeními, který má potenciál významně snížit elektronický odpad v Evropě. Jen v roce 2022 se v EU vyprodukovalo 5 milionů tun elektronického odpadu.
Aby trh s repasovanými zařízeními mohl plně využít svůj potenciál a přispět k udržitelnému rozvoji, je nezbytné, aby nové evropské regulace zohlednily specifika repasovaných zařízení a podpořily spravedlivé podmínky pro všechny zúčastněné. Swappie v reakci na tyto změny vydala Bílou knihu (White Paper) s názvem ,,Let's Make Refurbished Mainstream: Our Vision for Europe's Secondhand Smartphone Market", která nastiňuje klíčové návrhy řešení. Dokument se zaměřuje na zlepšení designu a opravitelnosti zařízení, zvyšování povědomí o repasovaných produktech a posílení regulačních rámců včetně práva na opravu a spravedlivé konkurence.
,,Naším cílem je vytvořit trh s repasovanými zařízeními, který nejen přispěje k udržitelnosti, ale i podpoří ekonomickou spravedlnost a inovace," uzavírá Jori Ahvonen. ,,Jsme odhodláni pokračovat v našich snahách o maximalizaci přínosů repasované elektroniky pro všechny."
Ekologické a ekonomické dopady
Repasovaná zařízení jsou ekologicky šetrnou alternativou k novým výrobkům. Výroba nových smartphonů je zodpovědná za až 85 % jejich celkové uhlíkové stopy, což odpovídá přibližně 80 kg emisí CO2 na jedno zařízení. Nákup repasovaného smartphonu může snížit tyto emise až o 78 %, což významně přispívá ke snižování elektronického odpadu, který v Evropě v roce 2022 dosáhl objemu 62 milionů tun.
Swappie a další aktéři na trhu se snaží zvýšit povědomí o výhodách repasovaných zařízení a podpořit cirkulární ekonomiku. Klíčovou součástí této snahy je vzdělávání spotřebitelů o přínosech oprav a opětovného použití zařízení. V současné době je v Evropě recyklováno nebo znovu prodáno pouze 25 % použitých telefonů, což znamená, že miliony potenciálně znovu použitelných zařízení zůstávají nevyužity.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů