Čtvrtek, 12. září 2024

Ničení amazonského pralesa v Brazílii meziročně výrazně kleslo, uvedla vláda

Ničení amazonského pralesa v Brazílii meziročně výrazně kleslo, uvedla vláda

Ničení amazonského pralesa v Brazílii v uplynulém roce výrazně kleslo. Uvedla to dnes podle agentury AP brazilská vláda. Podle předběžných údajů ze satelitů rozloha zničeného pralesa meziročně klesla o zhruba 46 procent, což je nejlepší výsledek od roku 2016. Brazilská vláda prezidenta Luize Inácia Luly da Silva chce do roku 2030 ničení amazonského pralesa zcela zastavit.

Za poslední rok, od 1. srpna loňského roku do letošního 30. července, se rozloha amazonského pralesa snížila o 4300 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Pardubického kraje. To je o 45,7 procenta méně než v předchozím roce. V červenci se ale zničená plocha meziročně zvýšila o třetinu.

Současná brazilská vláda tvrdí, že k poklesu tempa odlesňování, který je patrný v posledních dvou letech, přispívá i její politika striktnější ochrany pralesa. Odlesňování vzrostlo za minulé vlády prezidenta Jaira Bolsonara, který prosazoval větší ekonomické využití amazonského regionu. Bolsonaro čelil kritice, že celosvětově významný prales nechrání dostatečně.

Brazílie, na jejímž území leží zhruba dvě třetiny amazonského pralesa, se zavázala zcela zastavit pokles jeho rozlohy do roku 2030. Větší ochrana Amazonie patřila k hlavní slibům levicového prezidenta Luly.

Pod větší tlakem je však savana a lesní oblast Cerrado, jejíž ničení se meziročně zvýšilo. Rozloha tohoto biotopu se meziročně snížila o 7000 kilometrů čtverečních, což je o devět procent více než v předchozím roce. Cerrado je oblíbenou oblastí například pro pěstování sóji, což může přispívat k tomuto negativnímu trendu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů