Úterý, 17. září 2024

Výborný: Při plánování lovu zvěře se Česko rozdělí na 48 oblastí

Výborný: Při plánování lovu zvěře se Česko rozdělí na 48 oblastí

Při plánování lovu zvěře se Česko rozdělí na 48 oblastí, ve kterých se určí poškození lesa a stanoví, kolik zvířat musí myslivci ulovit. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Uvedl, že se zohlední i mimořádné události, jako je například výskyt vlčí smečky v honitbě. Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, který bude stanovovat oblasti a počty úlovků, připustil, že by oblastí mělo být více.

"Jsme limitování daty o poškození, která sbíráme v rámci Národní inventarizace lesů. Neumožňují vytvořit více oblastí než rámcově desítky," řekl ředitel ústavu Jaroslav Kubišta. Výborný připustil, že některá opatření se v připravované novele mysliveckého zákona mohou ještě změnit. Počty ulovené zvěře podle něj nebudou určovat úředníci, čehož se vlastníci lesů, zemědělské půdy a vodních ploch obávají.

Výborný uvedl, že ministerstvo ve vyhlášce zohlední situace, kdy nebude nutné plán lovu dodržovat a také mimořádné události. "Aby nedošlo k situacím, že bude v honitbě stanoven plán lovu, který nebude realizovatelný, protože tam je například vlčí smečka," řekl. Pokud bude podle Výborného některý z hospodářů nebo myslivců evidovat škody po zvěři do tří procent, plán lovu se stanoví velmi mírně, aby byl splnitelný. Ve vyhlášce ministerstvo pracuje i s variantou pro polní honitby.

Zástupce mysliveckých spolků Tomáš Pilík už dříve upozornil, že aby bylo možné plány lovu spolehlivě stanovit, museli by úředníci navštívit každou honitbu zvlášť. Myslivecké honitby v minulé sezoně dosahovaly plochy přes 6,8 milionu hektarů, celkem jich bylo 5765. Ministr zároveň odmítl obavy některých myslivců, že v souvislosti s novelou zaniknou myslivecké spolky a ubyde počet aktivních myslivců. Toho se kvůli přísným pokutám obává například Českomoravská myslivecká jednota. "Kdo bude hospodařit odpovědně, nemusí se sankcí bát, zároveň musí být dostatečně motivační," uvedl dnes ministr.

Myslivcům také vadí zmenšení minimální výměry z 500 na 250 hektarů, se kterým novela počítá. Podle myslivců by mohlo vzniknout až 1600 honiteb, začnou spory o uznávání honiteb a zatíží to státní správu. "Máme spočítáno, že na majetku Lesů ČR může vzniknout 336 nových honiteb, reálně vznikne deset až 12," doplnil Výborný.

Za zásadní připomínku považují myslivci také umožnění lovu zemědělcům, což podle nich způsobí neodborné zásahy do populace zvěře a může to vést i ke zvýšení počtu zvěře v lesích. Výborný ale namítá, že pokud zákon desítky let nefungoval, je potřeba ho změnit. Chystaná opatření podle něj povedou k posílení práv vlastníků. "Vlastník s 300 souvislými hektary bude moct vytvořit vlastní honitbu, mít vlastního mysliveckého hospodáře a sám dělat kroky, aby ochránil svůj majetek," řekl Výborný.

Za novelu se staví sedm neziskových organizací, které spustily iniciativu k podpoře zákona. Současný systém myslivosti považují na neúnosný a neudržitelný, na nutnost změny upozorňuje také Česká asociace pojišťoven, podle které za posledních deset let dvojnásobně vzrostl počet dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří. Podporu návrhu vyjádřila také Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity.

Petici myslivecké jednoty vyzývající vládu k neschválení novely mysliveckého zákona podepsalo k 10. září zhruba 50.000 myslivců a ke kritice se přidala také Agrární komora.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů