Úterý, 17. září 2024

EUDR - nutná ochrana přírody, nebo skrytá obchodní bariéra?

EUDR - nutná ochrana přírody, nebo skrytá obchodní bariéra?

Evropská unie představila novou regulaci EUDR (European Union Deforestation Regulation), která má zabránit vstupu produktů spojených s odlesňováním na evropský trh. EUDR by měla být v platnosti od 1. ledna 2025 a již teď kolem ní vyvstává spousta otázek. Dokonce se zdá, že nemusí přinášet jen samé výhody. Princip regulace je však prostý - odlesněná země, žádné obchody s EU. Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu SYBA, uvádí: ,,Problémem je, že zatím není jasné, jakým kontrolním mechanismem budou dovážející firmy procházet. Zavedení kontrolních systémů totiž vyžaduje čas a ten se již krátí."

Cílem EUDR je ochránit světové lesy a zabránit obchodu s produkty, jako jsou skot, palmový olej, sója, káva, kakao, dřevo a výrobky z nich, které přispívají k odlesňování. Regulace má zajistit, aby žádné produkty z odlesněných oblastí nemohly vstupovat na trh Evropské unie. Firmy budou muset sledovat celý dodavatelský řetězec, včetně původu surovin, což ale znamená velkou byrokratickou i finanční zátěž. ,,Regulace tohoto rozsahu povede k velkému zdražení komodit i výrobků, které z nich pocházejí," upozorňuje Iva Werbynská.
Je nová regulace zatím spíše kontroverzní?
Velký tlak pocítí především země jako Brazílie, Indonésie a Argentina, které jsou závislé na vývozu komodit spojených s odlesňováním. Zavedení složitých systémů sledovatelnosti a kontrol bude pro mnoho malých a středních podniků v těchto zemích téměř neřešitelným úkolem. Hrozí tak, že budou vyloučeny z evropského trhu, což by pro ně mohlo mít katastrofální ekonomické následky. Například hovězí maso dovezené z Argentiny bude muset procházet důkladnou kontrolou, která prozkoumá, odkud maso pochází a čím byl skot krmený. A pokud se u kontroly zjistí, že byla zvířata krmena sójou z odlesněných oblastí, tak nebude moci vstoupit na evropský trh.
Stejný problém se týká i dřeva, které se používá třeba na výrobu papíru. Každá dodávka bude muset být přesně označená tím, kde stromy vyrostly, aby bylo jasné, že nebyly káceny v nelegálně odlesněných oblastech. Dovozci dřeva se zaregistrují do nového systému, který EU zavede. Ale je tu háček - do začátku platnosti regulace, stále není jasné, jak přesně budou kontroly probíhat ani jaká pravidla bude potřeba dodržet. Podoba registru dosud není stejně jako mnoho dalšího zatím známá.
Kritika z řad evropských firem
EUDR přináší výzvy nejen pro zahraniční dodavatele, ale i pro evropské společnosti. ,,Pro mnoho firem, zejména pak pro malé a střední podniky, představuje regulace další složitou administrativu a velké finanční náklady, které bude obtížné zvládnout," vysvětluje Iva Werbynská. Navíc stále chybí jasná pravidla a vodítka, jak přesně budou probíhat kontroly a audity, což vyvolává nejistotu. Zavedení systémů kontroly a sledování dodavatelského řetězce (due diligence) bude stát hodně peněz i času.
Jen regulace nebude stačit
Odborníci navrhují, aby EU kromě regulace investovala i do udržitelných projektů v oblastech ohrožených odlesňováním. ,,Tím by se mohly vytvořit udržitelné alternativy pro místní ekonomiky, aniž by docházelo k negativním dopadům na jejich hospodářský růst. V opačném případě se totiž nemůžeme divit, že EUDR zatím podle některých skeptiků vypadá jako skrytá obchodní bariéra, která bude mít vážné ekonomické dopady," říká Iva Werbynská.
EUDR má bezpochyby ušlechtilé cíle, otázkou však zůstává, zda ve své současné podobě nevyvolává více problémů, než kolik jich řeší.
Více informací najdete na www.syba.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů