Pátek, 13. září 2024

Zemědělský fond loni vyplatil necelých 15 mil. Kč na pěstování meziplodin

Zemědělský fond loni vyplatil necelých 15 mil. Kč na pěstování meziplodin

Zemědělský fond loni poskytl zemědělcům necelých 15 milionů korun na pěstování meziplodin, které pomáhají zlepšit kvalitu a odolnost půdy. Celkem se jednalo o 235 žádostí na 8.549 hektarů půdy. ČTK to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Češpiva. Společnost Pro seeds odhaduje, že v Česku je meziplodinami, tedy například hořčicí bílou nebo jetelovinami, osázeno zhruba 150.000 hektarů orné půdy. Využití meziplodin mezi zemědělci roste, především s cílem zvýšit úrodnost půdy.

Za pěstování meziplodin mohou zemědělci podle fondu získat 152 nebo 154 euro na hektar (asi 3828 a 3879 korun), a to za splnění určitých podmínek. Například musí pěstovat alespoň dvě plodiny, meziplodinu nesmí hnojit ani používat přípravky na ochranu rostlin.

"Meziplodiny jsou na polích vidět stále častěji i tam, kde se dříve nepěstovaly. Z toho vyplývá, že využití meziplodin roste, zemědělci mají zájem o nové technologie," řekla ČTK Martina Poláková z Pro seeds. Kromě dotace na setí meziplodin, která je součástí agroenvironmentálně-klimatických opatření, mohou zemědělci vysazovat meziplodiny, aby splnili nařízení EU, které přikazuje vyčlenit minimálně pět procent orné půdy na neprodukční plochy.

Poláková uvedla, že meziplodinami je v Česku osázeno asi 150.000 hektarů z celkových 2,5 milionu hektarů orné půdy. "Zemědělci však stále častěji zakládají meziplodiny i mimo dotační povinnost," doplnila.

Meziplodiny se nesklízejí. Jejich smyslem je pokrývat půdu, zamezit ztrátě vody, vytvářet kořenovou biomasu, zlepšit mikrobiální složení organismů v půdě a její strukturu.

Setí meziplodin je podle Polákové nejlevnější a nejjednodušší způsob, jak dostat do půdy organickou hmotu. "Správně založená meziplodina potlačuje plevele, omezuje přehřívání půdy a podporuje půdní život během léta, kdy jinak na poli nic neroste, chrání živiny před vyplavením, chrání půdu proti erozi," řekla. Určité meziplodiny mohou také snížit spotřebu insekticidů, herbicidů nebo hnojiv, doplnila.

Zemědělce ale může od setí meziplodin odrazovat dočasné snížení výnosů nebo zvýšení výskytu škůdců. Například vědecký pracovník Miroslav Trnka dříve uvedl, že zlepšení půdy může trvat i 15 let, zařazení meziplodin do hospodaření je podle něj také drahé. Osivová společnost tvrdí, že cena se pohybuje od 700 do 2000 korun za hektar, dalších asi 1000 korun dají zemědělci za zasetí.

Poláková upozorňuje, že samotné meziplodiny kvalitu zemědělské půdy nezlepší, jsou nicméně důležitou součástí souboru opatření, která vedou ke zlepšení půdní úrodnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů