Čtvrtek, 12. září 2024

Databáze ochrany přírody překročila hranici 35 mil. záznamů pozorovaných druhů

Databáze ochrany přírody překročila hranici 35 mil. záznamů pozorovaných druhů

Národní databáze ochrany přírody překročila hranici 35 milionů záznamů pozorovaných druhů hub, rostlin a zvířat, informovala dnes Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) v tiskové zprávě. Prvních deset milionů záznamů databáze obsahovala v roce 2012, v roce 2019 pak dosáhla počtu 25 milionů. V uplynulých dnech překročila novou hranici. Databáze slouží nejen státní správě, ale je také přístupná široké veřejnosti.

"Jde o ohromné množství dat a dalších informací o výskytu druhů a o druhové rozmanitosti. Naše Nálezová databáze ochrany přírody je z obdobných zdrojů dat ve střední Evropě nejrozsáhlejší. Zásadní jsou totiž nejen počty, ale i celková doba, za kterou jsou nálezy zpracovávány. Máme tak k dispozici opravdu dlouhé časové řady a to poskytuje jasnější obrázek o tom, co, kdy a kde se na našem území vyskytovalo. A moderní ochrana přírody nejde bez takových znalostí dělat," uvedl ředitel agentury František Pelc.

Poskytované informace mají pomoct k zajišťování ochrany druhů nebo k plánování péče o chráněná území. Stěžejní jsou podle agentury také statistiky o výskytu a trendech vývoje. Důležitá jsou i data o výskytu invazních druhů.

"Od roku 2017 je databáze přístupná také široké veřejnosti a každý, koho trochu zajímá, co kde roste nebo žije, si může pomocí filtrů najít to své. Záznamy jsou navíc propojené s kartami druhů, uživatel se tedy může dozvědět i další informace, například o způsobu života daného druhu nebo co ho ohrožuje," řekl Jan Zárybnický, který v agentuře vede odbor Informačního systému ochrany přírody.

Nálezová databáze ochrany přírody se pravidelně aktualizuje. Záznamy se do ní dostávají například mapováním a monitoringem druhů a biotopů zajišťovaného agenturou i externími spolupracovníky, z průzkumů a výzkumů. "Do databáze může přispívat také veřejnost a jsme za to moc rádi. I jediný záznam pozorování, třeba veverky, kterou vidíte na procházce, může přispět ochraně přírody. Aktuálně také běží mapování čápů černých a velmi stojíme i o informace z případného nálezu invazní sršně asijské nebo nepůvodních druhů raků. Ideální je používat mobilní aplikaci BioLog nebo iNaturalist, která za vás dokonce pozná, o jaký druh jde," uvedl Karel Chobot z agentury, který v ní vede odbor monitoringu biodiverzity.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o českou přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů