Pátek, 13. září 2024

Firma TXB představila na Styl a Kabo v Brně desky pro stavebnictví z textilu

Firma TXB představila na Styl a Kabo v Brně desky pro stavebnictví z textilu

Pro 50 až 100 tun vysbíraného textilu měsíčně neměla Diakonie Broumov ještě nedávno využití a jako odpad končilo oblečení na skládce nebo ve spalovně. Představovalo to zátěž pro životní prostředí i samo sociální družstvo z Náchodska. Jeho snahou proto bylo vymyslet způsob, jak textil recyklovat a vrátit zpět do oběhu. Předseda družstva Pavel Hendrichovský tak spolu s Tomášem Tykvou začali už nepotřebný materiál zpracovávat do desek, které lze využít třeba pro stavbu montovaných domů. S odborníky z Technické univerzity v Liberci pak navrhli takzvané artové desky, které mohou sloužit v interiéru jako konferenční stoly. ČTK to dnes řekl Hendrichovský na veletrhu Styl a Kabo v Brně, kde desky prezentuje.

"V Diakonii svážíme kolem 500 tun textilu měsíčně. Část vytřídíme a nabízíme v bazarech nebo posíláme do zemí třetího světa. Z něčeho vyrobíme čisticí hadry nebo prachovky. Vícedruhový materiál, jako třeba zimní bundy, ale nelze tak snadno recyklovat. Vymysleli jsme proto technologii, díky které textil zpracujeme do desek. Pracovali jsme na tom asi tři roky a loni byly první desky hotové. Nahradit mohou sádrokarton nebo OSB desky," uvedl. Desky jsou podle něj v Česku už certifikované.

Vznikla firma TXB, jejímž cílem je desky pro stavebnictví vyrábět ve velkém a distribuovat. Nyní vybírá dodavatele, který zhotoví výrobní linku. "Asi 40 procent pokryjeme z dotace a na zbytek jsme sehnali investora. Výroba linky potrvá přibližně rok. Poté bude produkovat kolem milionu metrů čtverečních desek ročně," řekl Hendrichovský. Z vyrobených desek by pak podle něj mohly vznikat montované domy třeba v Africe. Ideou do budoucna přitom je, aby se desky vyráběly přímo tam, kde budou domy stát, a tím se zpracovával i tamní odpad.

Aby bylo možné domy vybavit také uvnitř, přišla společnost s řadou designových desek, které lze použít do stolů, obkladů nebo nábytku. Už nyní je dodává na zakázky firmám, které si do nich například nechávají vyrýt své logo. V příštích měsících plánuje společnost TXB výrobu těchto desek zefektivnit díky větším formám. Stále však zůstane v menší míře proti stavebním deskám, neboť jde o ruční práci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů