Pátek, 13. září 2024

Letní horka zvyšují nebezpečí kůrovce

Letní horka zvyšují nebezpečí kůrovce

,,Nasazení lesníků během kůrovcové kalamity bylo enormní. V běžném roce se na Vysočině těží přibližně 1 500 tisíc m3, v průběhu kalamity to bylo v roce 2019 asi 7 800 tisíc m3. Někteří majitelé byli v nejsložitějším roce nuceni vytěžit i desetinásobek běžného množství dřeva," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast lesnictví a zemědělství Pavel Hájek. Podle něj všem lesníkům patří velké poděkování za zvládnutí kůrovcové kalamity, odstranění jejich následků a vynaložené úsilí při obnově lesů. ,,Výsadbou sazenic péče o les nekončí, ale naopak začíná," doplnil.

I v letošním roce se musí mít vlastníci a správci lesů na pozoru a riziko spojené s kůrovci by neměli podceňovat. Předpověď počasí pro lesy není nikterak příznivá, především kvůli vysokým teplotám. ,,První polovina roku 2024 byla v porovnání s dlouhodobým průměrem srážkově normální, ale teplotně výrazně nadnormální, o 2,6°C vyšší než dlouhodobý průměr. Naštěstí nejvyšší denní teploty nad 20 °C, které jsou nezbytné pro zahájení vývoje kůrovců, přišly až začátkem dubna", komentoval situaci Pavel Hájek s tím, že nebezpečí vzestupu kůrovce nelze podceňovat. ,,I když se v Kraji Vysočina nevyskytují žádné rozsáhlé čerstvě napadené porosty, na srážky nedostatečné a teplotně nadprůměrné měsíce mohou situaci výrazně zkomplikovat a kůrovec může napadnout nejzranitelnější části lesa. Vlastníci lesů by tedy měli být i nadále bdělí, aktivně vyhledávat kůrovcem napadené stromy a řádně a včas provádět jejich zpracování," vyzval radní.

Různorodost možného vývoje znázorňuje níže uvedený graf zpracovaný pro Českou republiku. Záleží na vývoji základních proměnných, které jsou pro pokles či vzestup kůrovce rozhodující.

V souvislosti s výkyvy počasí od normálu je možné připomenout v roce 2022 Ministerstvem zemědělství zveřejněnou výzvu k podávání ohlášení a žádostí o finanční příspěvek na podporu adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu vlastníkům nestátních lesů za období 2022 až 2026. Diskusi o velmi nejasném osudu této dlouho očekávané finanční podpory ukončila informace zveřejněná na internetových stránkách Ministerstva zemědělství dne 26. 7. 2024. https://mze.gov.cz/public/portal/mze/lesy/dotace-v-lesnim-hospodarstvi-a-myslivosti/adaptace Podle ní z důvodu nedostatku finančních prostředků ve státním rozpočtu se výzva k podávání ohlášení a žádostí o finanční příspěvek na podporu adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu za období 2022 až 2026 ruší bez náhrady (bez provedení příjmu žádostí o poskytnutí finančního příspěvku za období počínaje 3. 2. 2022).

,,Nadále pokračuje příjem žádostí a vyplácení příspěvků na obnovu lesů, následnou péči o založené porosty a další činnosti," dodal radní Pavel Hájek a upřesnil: ,,každoročně krajský odbor životního prostředí rozhoduje o čtyř až pěti tisících žádostí o příspěvky do lesního hospodářství v ročním objemu převyšujícím 800 milionů korun. Děláme vše pro to, aby finanční příspěvky byly ze strany ministerstva zemědělství vyplaceny žadatelům co nejdříve, nejlépe do šesti měsíců."

http://www.kr-vysocina.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů