Sobota, 14. září 2024

EU bojuje s odlesňováním. Nová evropská legislativa se blíží a dotkne se i nečekaných odvětví. 9 z 10 dotčených firem ale ani nezačalo s přípravami

EU bojuje s odlesňováním. Nová evropská legislativa se blíží a dotkne se i nečekaných odvětví. 9 z 10 dotčených firem ale ani nezačalo s přípravami

Už od prosince se budou muset firmy připravit na nové nařízení EU týkající se deforestace (EUDR), které má za cíl snížit podíl Evropské unie na globálním odlesňování. Toto nařízení ovlivní široké spektrum odvětví a přinese vysokou administrativní zátěž. Deloitte upozorňuje, že české firmy nejsou na tyto změny dostatečně připraveny, a mnohé z nich ani nejsou informovány o jeho dopadech. Nařízení se nevztahuje pouze na obchodníky se dřevem, ale i na všechny, kdo distribuují, importují a exportují zboží jako kávu, kakao, produkty ze skotu, pneumatiky nebo papír, tedy i na nakladatelství a mediální domy či třeba obchodní řetězce. V případě nedodržení hrozí firmám přísné sankce.

Nová evropská legislativa si klade za cíl snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů. Nařízení se dotkne velkého množství podniků všech velikostí. Velké a střední podniky budou muset plnit požadavky EUDR od 30. prosince 2024, tedy za méně než 6 měsíců. Malé firmy a mikropodniky budou ve vztahu k většině povinností následovat od 30. června 2025.
EUDR bude mít dopad na všechny fyzické a právnické osoby, které na unijní trh importují dotčené zboží nebo je naopak z Unie exportují a týká se také těch, kteří s dotčenými produkty obchodují. Bude dopadat především na potravinový průmysl, zde se nařízení týká produktů ze skotu (maso, konzervy, ale také kůže), sóje, kávy, kakaa či palmového oleje. Na novou legislativu se ale musí připravit také společnosti využívající k výrobě vybraných produktů přírodní kaučuk (například u pneumatik či těsnění) a samozřejmě i ty, které obchodují se dřevem, papírem a výrobky z něj (knihy, časopisy, letáky, tašky, krabice, brčka atd). Nařízení se tak dotkne i subjektů, mezi kterými jsou nakladatelství, automobiloví subdodavatelé či pražírny kávy.
,,Nařízení dopadne na tisíce českých firem, přinese mnohdy až obrovskou administrativní zátěž a náklady na implementaci nových systémů či procesů do fungování konkrétních firem. Nic z toho není možné připravit přes noc a z mých zkušeností z praxe to ve většině firem skutečně trvá. Je proto s podivem, jak málo - nebo dokonce vůbec - se o nové regulaci a jejích dopadech na trhu mluví," uvádí Colette Sladká, advokátka a expertka na environmentální právo v advokátní kanceláři Deloitte Legal.
V první fázi přípravy na plnění požadavků nové evropské legislativy je třeba ve firmách analyzovat produkty a určit, zda se nařízení na podnik vztahuje, případně na které konkrétní produkty z portfolia bude dopadat. A také je potřeba zmapovat dodavatelský řetězec společnosti a identifikovat režim povinností, které se na ni budou vztahovat. Na základě toho je nutné doplnit smluvní ujednání s obchodními partnery o odpovídající závazky s cílem zajistit jejich soulad s požadavky nařízení. Následně je klíčové navržení a implementace systému náležité péče (due diligence system), spolu s včasným a řádným reportingem prostřednictvím nového informačního systému EU Komise. Firmy tedy čelí komplexním výzvám s dopadem na jejich každodenní chod i budoucí obchodní rozhodnutí.
Některé společnosti, pro které je odlesňování zásadním tématem, ale s identifikací klíčových prvků nezačínají až nyní a implementace tak pro ně bude o něco snadnější.
,,Na klíčové postupy, které zamezují odlesňování, jsme se začali připravovat před více než deseti lety, tedy ještě dlouho předtím, než v červnu 2023 vstoupilo v platnost nařízení EUDR. Používáme několik nástrojů, které nám pomáhají řídit rizika odlesňování v našem dodavatelském řetězci, včetně mapování dodavatelského řetězce, satelitního monitorování, ověřování na místě a také certifikace třetí stranou. Díky naší dlouhodobé práci na předcházení odlesňování jsme přesvědčeni, že budeme schopni toto nařízení splnit," komentuje nové nařízení Vratislav Janda, Head of Corporate Affairs Nestlé Česko a Slovensko a upozorňuje i na aktuální nejasnosti: ,,Přesto ale v rámci EUDR stále postrádáme některé podstatné informace, jako je např. podoba databáze EU pro reporting a za velkou výzvu považujeme i vývoj interního end-to-end IT systému, aniž bychom znali jednak finální technické specifikace informačního systému EUDR a jednak věděli, jaké informace budou ze zákona muset být transferovány v rámci dodavatelského řetězce."
České firmy nejsou dostatečně informované
Dle expertů Deloitte většina dotčených firem o nařízení, které budou muset dodržovat, doposud ještě neslyšelo. ,,Troufám si říct, že většina trhu o této regulaci neví, a tedy vůbec netuší, co se na ně žene," dodává Colette Sladká z Deloitte Legal. Mezi požadavky této regulace patří zavedení systému náležité péče, aby bylo zajištěno, že u uvedených komodit a výrobků jsou splněna a prokázána konkrétní kritéria, včetně toho, že nepřispívají k odlesňování, či degradaci lesů, dodržují příslušné právní předpisy země produkce a mají prohlášení o náležité péči. Problematika odlesňování se neřeší jen na půdě Evropské unie. Některé země (např. mimo jiné USA, UK, Čína) již mají nebo vytvářejí specifické zákony týkající se odlesňování, ale v menším rozsahu než evropské nařízení.
Za porušení hrozí přísné sankce
Porušení regulace může mít pro firmy dalekosáhlé důsledky. Hrozí například pokuty až do výše 4 % celkového ročního obratu, konfiskace výnosů a příslušných produktů, dočasný zákaz uvádění nebo dodávání na trh či vývozu dotčených komodit. To vše může vést k narušení dodavatelských řetězců, ztrátě důvěry obchodních partnerů a v krajních případech až k likvidačním dopadům na postižené firmy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů