Neděle, 15. září 2024

Kvalitu ovzduší v Rakovníku nejvíce ohrožují lokální topeniště, ukázalo roční měření

Kvalitu ovzduší v Rakovníku nejvíce ohrožují lokální topeniště, ukázalo roční měření

Středočeský kraj má k dispozici výsledky měření kvality ovzduší v Rakovníku za rok 2023. Z výsledků vyplývá, že na imisní zátěži v Rakovníku mají převážně vliv lokální topeniště. Mobilní monitorovací zařízení na měření kvality ovzduší pořídil Středočeský kraj už v roce 2017.

Ve Středočeském kraji je stále celá řada lokalit, kde neprobíhá měření ovzduší a údaje jsou nahrazovány pouze modelovými daty. Z tohoto důvodu se rada kraje rozhodla v srpnu 2017 schválit projektový záměr a podat žádost o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí v rámci výzvy na akci ,,Pořízení mobilního monitorovacího zařízení na měření kvality ovzduší ve Středočeském kraji." Podmínkou pro přidělení dotace bylo, že bude stanice monitorovat kvalitu ovzduší v dané lokalitě minimálně jeden rok a bude zajištěna garance předávání naměřených dat do Informačního systému kvality ovzduší, který je provozovaný Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

,, Rakovník je pátým městem v kraji, kde bylo naše monitorovací zařízení umístěno, a to na základě požadavku města Rakovník a s přihlédnutím ke skutečnosti, že se v této oblasti nachází minimum stanic imisního monitoringu. Místa pro měření jsou vybírána po konzultaci s ČHMÚ. Provoz stanice a analýza vzorků jsou hrazeny z prostředků kraje v částce 270 000 korun ročně. Z naměřených hodnot je zřejmé, že na kvalitu ovzduší v Rakovníku mají největší vliv lokální topeniště. Věřím, že ke zlepšení situace pomůže postupná výměna starých kotlů v domácnostech za nové, a to nejen v Rakovníku, ale v celém kraji," uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková a připomněla, že od 1. září 2024 začne platit zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy. ,, Domácnosti s nízkými příjmy mohou získat až 95% dotaci na výměnu starého kotle na pevná paliva a domácnosti, které do této skupiny nespadají, mohou požádat až o 50% dotaci na výměnu neekologického kotle z dotačního programu Nová zelená úsporám," dodala radní. Kotlíkové dotace administrují kraje a je o ně obecně velký zájem. Ve Středočeském kraji bylo v souhrnu na kotlíkové dotace, tedy na všechny výzvy v rámci programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva, vyplaceno 2,15 mld. Kč. Na současnou 5. výzvu, do které se mohou žadatelé přihlašovat do 31. srpna 2024, bylo alokováno 145 milionů korun, za rok 2023 v této výzvě byly proplaceny 3 miliony korun. Průměrná výše dotace je okolo 160 tisíc korun.

Stanice imisního monitoringu byla v Rakovníku umístěna v centru města u nádraží. Analýzy z odebraných vzorků prováděly akreditované laboratoře a jejich předmětem a výstupem jsou informace o koncentracích polétavého prachu (PM10) a benzo(a)pyrenu v nich obsaženém. V porovnání s jinými kraji České republiky vykazují střední Čechy největší množství těchto znečišťujících látek. Největšími zdroji polétavého prachu jsou lokální topeniště, polní práce a silniční doprava.

,, Ačkoliv zákonná povinnost imisního monitoringu je dána legislativou ministerstva životního prostředí, respektive ČHMÚ, kraj se tímto pro své obyvatele více angažuje v oblasti ochrany venkovního ovzduší a zvyšuje množství informací o znečištění pro přesnější tvorbu imisních map v Informačním systému kvality ovzduší ČHMÚ. Prioritní jsou oblasti, které se vyznačují dlouhodobým překračováním imisních limitů, průmyslovým a dopravním zatížením apod. V letošním roce je mobilní monitorovací stanice umístěna v Dobříši," dodala radní Skopalíková.

http://kr-stredocesky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů