Sobota, 14. září 2024

Jak se starat o lahev na vodu? Tipy pro její údržbu a dlouhou životnost

Jak se starat o lahev na vodu? Tipy pro její údržbu a dlouhou životnost

Znovupoužitelná lahev na vodu je skvělým ekologickým řešením, které pomáhá snížit množství plastového odpadu a zároveň podporuje zdravý životní styl. Výběr správné lahve na vodu je stejně důležitý jako péče o ni. Zvláště teď, kdy se blíží začátek školního roku a mnoho rodičů bude pořizovat nové lahve pro své děti, je důležité myslet na to, aby byla lahev nejen praktická, ale i snadno udržovatelná. Aby však vaše lahev sloužila co nejdéle a byla hygienická, je důležité věnovat jí správnou péči a údržbu. Zde je několik tipů, jak na to.

Důležité je vybírat lahve z takového materiálu, který je možné opláchnout vařící vodou jako je sklo nebo nerez. Klíčem k udržení lahve v čistotě je pravidelné mytí. Ideální je lahev mýt každý den, zejména pokud ji používáte na vodu s příchutí nebo jiné nápoje. Většinu lahví lze mýt v myčce na nádobí, ale vždy si ověřte pokyny výrobce. Pokud myčka není k dispozici, stačí teplá voda a mýdlo. Použijte kartáč na lahve, abyste dosáhli i do těžko přístupných míst.
Jednou za týden nebo dva je dobré provést hloubkové čištění. To je zvlášť důležité, pokud lahev používáte na sladké nebo mléčné nápoje. Smíchejte jednu lžíci jedlé sody s teplou vodou a lahev nechte přes noc odmočit. Ráno důkladně opláchněte. Pokud se v lahvi objeví nepříjemný zápach, můžete použít směs octa a vody. Smíchejte stejné díly octa a vody, nalijte do lahve a nechte několik hodin působit. Poté důkladně opláchněte. Ocet má přirozené dezinfekční vlastnosti a pomáhá odstranit zápach.
Nezapomínejte ani na víčko nebo uzávěr lahve
I tyto části mohou obsahovat bakterie a plísně. Pokud je to možné, rozložte uzávěr na jednotlivé části a umyjte je stejně jako lahev. Můžete také použít zubní kartáček na vyčištění malých štěrbin. Po umytí nechte lahev i víčko zcela vyschnout na vzduchu, ideálně dnem vzhůru, aby veškerá voda mohla odtéct. Suchá lahev je méně náchylná k množení bakterií. Lahev skladujte na suchém a čistém místě.
Žádná lahev není věčná
I ta nejlepší péče ale nedokáže zajistit věčnou životnost lahve. Pokud si všimnete trhlin, výrazného opotřebení nebo pokud lahev již nelze důkladně vyčistit, je čas ji vyměnit. Některé materiály, jako je plast, mohou po čase začít uvolňovat nežádoucí látky, proto je důležité sledovat stav lahve.
Čerstvá a zdravá voda je základ
Na hygienické vlastnosti opakovaně použitelné lahve může mít vliv také kvalita vody, kterou si do lahve točíme. ,,Čím kvalitnější, tím je nižší riziko její případné kontaminace bakteriemi. Pokud je to možné, čepujte si vodu, která dlouho nikde nestála v?potrubí ani v zásobníku, ideálně filtrovanou," říká Martin Václavík, zakladatel startupu Lokni, který provozuje filtrační stanice na pitnou vodu na českých vysokých školách a klíčových nádražích.
Dodržováním těchto jednoduchých kroků zajistíte, že vaše znovupoužitelná lahev na vodu zůstane čistá, hygienická a připravená k použití po dlouhou dobu. Nejenže tak přispějete k ochraně životního prostředí, ale také podpoříte své zdraví pitím čisté vody z bezpečné lahve.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů