Středa, 18. září 2024

Praha bude více kontrolovat, zda auta nejezdí bez filtru pevných částic

Praha bude více kontrolovat, zda auta nejezdí bez filtru pevných částic

Pražský magistrát se chce zaměřit na vozidla, která jezdí po hlavním městě bez filtru pevných částic. Spolu s Českými Radiokomunikacemi (ČRa) nasadí stacionární, mobilní a přenosná zařízení pro detekci emisí pevných částic ve výfukových plynech, která nevyhovující vozidla odhalí. Zástupci magistrátu a ČRa to dnes uvedli při společné prezentaci.

Praha se dlouhodobě potýká s problémem vysoké koncentrace škodlivých emisí v ovzduší. Přibližně 70 procent škodlivin v ovzduší v Praze pochází z nadměrného využívání individuální automobilové dopravy. Při silničních kontrolách, které se uskutečnily v září 2023 v Praze, nevyhovělo při zkouškách měření emisí z 68 kontrolovaných aut 43 vozidel.

Největšími znečišťovateli jsou automobily s nefunkčním nebo chybějícím filtrem pevných částic, které vypouští jemné prachové částice do prostředí a negativně ovlivňují lidské zdraví. "Praha se dlouhodobě potýká s problémem znečištěného ovzduší způsobeného zejména individuální automobilovou dopravou. Proto jsme se také rozhodli investovat do rozvoje moderních technologií, které nám umožní efektivněji odhalovat a řešit příčiny tohoto problému," uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Výsledky z pravidelného měření přístrojů na detekci pevných částic mohou podle Hřiba podnítit diskusi o udržitelné dopravě a ochraně ovzduší a stimulovat další vývoj technologií pro monitorování stavu dopravních systémů ve vytížených oblastech měst. Poskytnou realističtější odhady o emisích z aut jezdících po Praze a povedou ke konkrétním rozhodnutím v územním plánování, plánování dopravy, podpoře alternativních paliv a omezení vjezdu některých kategorií vozidel do určitých oblastí.

"Podařilo se nám zapojit renomované partnery v čele s ČVUT a jeho Centrem výzkumu udržitelné mobility a vzniklo řešení, které je praktické a perspektivní a ve kterém jsme připraveni spolupracovat i s dalšími městy a institucemi," dodal obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Petr Možiš.

Speciální kontroly organizuje odbor dopravy Magistrátu hlavního města Prahy v součinnosti s kontrolními pracovníky státního odborného dozoru v silniční dopravě, Policie ČR a mobilní expertní jednotky CSPSD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů