Středa, 18. září 2024

Německý profesor doplaval po Labi z Česka do Severního moře, sbíral mikroplasty

Německý profesor doplaval po Labi z Česka do Severního moře, sbíral mikroplasty

Po 25 dnech doplaval dnes německý profesor Andreas Fath po Labi z východočeských Smiřic do Cuxhavenu, kde řeka ústí do Severního moře. Ukončil tak projekt, jehož cílem bylo zvýšit povědomí o ochraně vody a o jejím zamoření mikroplasty, informovala německá veřejnoprávní stanice NDR.

Profesor chemie z vysoké školy ve Furtwangenu zahájil svou pouť Labem v polovině srpna na 88. kilometru toku řeky ve Smiřicích na Královéhradecku. Před sebou měl tehdy 23 denních etap. Do Cuxhavenu v německé spolkové zemi Dolní Sasko mu zbývalo více než 1080 kilometrů. Dnes ho v přístavu u ústí Labe do Severního moře přivítala mimo jiné místní starostka Christine Babacéová.

V uplynulých více než třech týdnech Fath proplaval mimo jiné Ústím nad Labem, Drážďany, Magdeburkem či Hamburkem. V rámci projektu Pure Elbe organizoval také workshopy, semináře a další akce, kterými chtěl se svým týmem zvyšovat povědomí o ochraně přírody. Kromě toho sbíral vzorky vody z Labe, které chce podrobit analýze.

Fath už podobně plaval v Dunaji, v Rýnu či v řece Tennessee ve Spojených státech, aby veřejnost upozornil na potřebu chránit vodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů