Pátek, 27. září 2024

Moruše: Jak a proč ji pěstovat?

Moruše: Jak a proč ji pěstovat?

Moruše jsou označovány za ovocné stromy nebo velké keře poskytující chutné a výživné plody o velikosti asi 60-120 milimetrů. Jejich pěstování u nás nabírá v posledních letech na popularitě, a to nejen pro jejich sladké plody, ale také pro estetickou hodnotu a snadnost pěstování.

Proč pěstovat moruše?
  1. Výživná hodnota: Plody moruše jsou bohaté na vitamíny C a K, železo a vlákninu. Obsahují také antioxidanty mimo jiné pomáhající v boji proti volným radikálům v těle.
  2. Snadná péče: Moruše jsou relativně nenáročné na pěstování. Jejich výhodou je přirozená odolnost vůči škůdcům a nemocem, tudíž je zvládne pěstovat opravdu každý.
  3. Všestranné využití: Je libo džem, šťávu, víno? Tohle všechno lze z plodů zpracovat. Stejně tak můžete plody konzumovat rovnou čerstvé anebo sušené moruše. Listy jsou navíc hlavním zdrojem potravy pro bource morušového, jenž hraje významnou roli v produkci hedvábí.
  4. Ekologický přínos: Morušovníky přispívají k biodiverzitě a poskytují úkryt a potravu pro různé druhy ptáků a hmyzu.
Jak pěstovat moruše?
  1. Výběr místa: Základem je slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Obecně jsou stromy tolerantní k různým půdním typům, ale nejlépe přeci jen rostou v hlubokých, úrodných půdách.
  2. Sázení: Vhodným obdobím pro sázení je jaro nebo podzim. Při sadbě vykopejte hlavně dostatečně velkou jámu, aby se kořeny mohly pohodlně rozprostřít, a zasypte ji půdou smíchanou s kompostem.
  3. Zálivka: Zejména v prvním roce po výsadbě je důležité dodržovat pravidelnou zálivku. V dalších letech už stačí zalévat občasně, stromy jsou poměrně odolné vůči suchu.
  4. Hnojení: Potřebné živiny pro růst a plodnost dodáte vyváženým hnojivem ideálně alespoň každé jaro.
  5. Řez a tvarování: Pravidelný řez pomáhá udržovat strom v požadovaném tvaru a podporuje produkci plodů. Řez provádějte na konci zimy nebo na začátku jara před začátkem nového růstu.
  6. Ochrana proti škůdcům a chorobám: I přes několikrát zmiňovanou odolnost doporučujeme stromy pravidelně kontrolovat a případně chránit při známkách škůdců či nějakých chorob.
Druhy moruší
Existuje několik druhů moruší, které můžete pěstovat, včetně:
  • Moruše bílá (Morus alba): Nejčastěji pěstovaná pro své sladké plody a listy, které jsou krmivem pro bource morušového.
  • Moruše černá (Morus nigra): Produkuje tmavě fialové až černé plody s výraznou chutí.
  • Moruše červená (Morus rubra): Původem ze Severní Ameriky, s plody přecházejícími od červené do tmavě fialové barvy při zrání.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů