Pátek, 4. října 2024

Představení dalšího člena ČAOH, společnosti AVISTA OIL

Představení dalšího člena ČAOH, společnosti AVISTA OIL

Společnost AVISTA OIL s.r.o. se přidala ke členským organizacím sdruženým v České asociaci odpadového hospodářství. Níže přinášíme stručné představení společnosti, která dokáže zajišťovat materiálové využití odpadních minerálních olejů.

Společnost působí na trhu již od roku 1995, tehdy ještě pod názvem Rekla spol. s r.o. Její podnikatelská činnost se od roku 2005 zaměřuje na nebezpečné odpady, na sběr použitých odpadních olejů a nakládání s nimi. Postupem času společnost otevřela provozy v areálu Synthesia a.s. v Pardubicích, v Olomouci a v Českých Budějovicích. V roce 2011 začala společnost Rekla spol. s r.o. exportovat odpadní oleje do SRN (tehdejší Mineralöl-Raffinerie Dollbergen GmbH) a v roce 2013 nastal její prodej německému koncernu AVISTA OIL AG. Již v roce 2014 byl obrat společnosti pod křídly nového vlastníka 80 miliónů Kč a o rok později zpracovávala 14 tis. tun odpadních olejů. Od roku 2017 se změnil její název na AVISTA OIL s.r.o. a následně implementovala systém Compliance Managemet Systém včetně plánování logistiky.

csm_avista_oil_-_tankwagen_9727_07755c7baf

V současnosti je firma specialistou na selektivní rafinaci olejů pomocí rozpouštědel a zajišťuje svoz a sběr po celém území České republiky, kde obsluhuje přibližně 3 tis. zákazníků. AVISTA OIL s.r.o. odpadní oleje převáží do mateřské společnosti k recyklaci na základový olej, případně je prodává jako alternativní paliva do velkých zdrojů (vápenky, cementárny, teplárny).

Značným přínosem společnosti pro ekologii a snižování spotřeby fosilních zdrojů je právě špičková technologie, kterou společnost disponuje v Německu a která dokáže použitý minerální olej přepracovat takovým způsobem, aby jeho značnou část bylo možné opět materiálově využít do produkce nových olejů pro motorová vozidla a další aplikace. Společnost tak významným způsobem přispívá k materiálovému využití této části odpadních olejů a zvyšuje tak míru oběhového hospodářství.

Zároveň společnost vnímá, že v České republice je stále možnost zlepšení v oblasti navýšení poměru sbíraných a využívaných odpadních minerálních olejů. Dle údajů z evidence ISOH z roku 2021 je v ČR sbíráno množství okolo 30 tis. tun, z toho cca 14 tis. tun je zajišťováno finálně společností AVISTA OIL. Oproti tomu množství olejů uváděných na trh je dle odhadů okolo 100 tis. tun. Jako jedna z možných příčin tohoto nepoměru se jeví spalovaní odpadních olejů mimo povolené spalovací zdroje, tedy nelegálně. Zde je tedy v ČR ještě potenciál ke zlepšení.

Vstupem do České asociace odpadového hospodářství se společnost Avista Oil přidala k dalším desítkám společností v České republice, které mají jako prioritu odpovědné využívání odpadů s co nejmenšími dopady na životní prostředí. Množství odpadů využité společností Avista Oil se tak přidává k celkovým pozitivním číslům ohledně využití odpadů, které Česká asociace odpadového hospodářství za své členy opakovaně veřejně prezentuje. Článek o ročních množstvích využitých odpadů ze strany členských společností České asociace odpadového hospodářství najdete například zde - Členové ČAOH využili přes 4 miliony tun odpadů.

Zdroj: ČAOH, AVISTA OIL s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů