Středa, 2. října 2024

Poplatek za odpad se ve Valašském Meziříčí zvýší z 600 na 720 korun

Poplatek za odpad se ve Valašském Meziříčí zvýší z 600 na 720 korun

Obyvatelé Valašského Meziříčí na Vsetínsku zaplatí od příštího roku více za svoz a likvidaci odpadu. Poplatek se zvýší z 600 na 720 korun za osobu a rok. Důvodem je fakt, že náklady na odpadové hospodářství města dosahují 40 milionů korun, přičemž jen čtvrtinu této částky aktuálně pokrývá příspěvek občanů, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Letos se poplatek zvýšil na 600 korun, do té doby od roku 2006 činil 490 korun. Zastupitelé rozhodli o navýšení poplatku na 720 korun od ledna příštího roku. "Ani toto navýšení však neodpovídá skutečným výdajům na odpadové hospodářství města. Tyto v roce 2023 dosáhly bezmála 40 milionů korun, což v přepočtu znamená, že náklady na jednoho občana dosáhly téměř 1800 korun," uvedl vedoucí finančního odboru města Zdeněk Studeník.

Maximální sazba za odpad daná zákonem je 1200 korun. "Touto cestou jít rozhodně nechceme. I přes vysoké náklady na celý systém odpadového hospodářství stále trváme na tom, že nechceme občany zatěžovat nesmyslně vysokými poplatky. Proto jsme se shodli zvýšit částku na konečných 720 Kč za osobu a rok, což je nadále jeden z nejnižších poplatků v regionu. Zbývající náklady ve výši necelých 25 milionů korun bude nadále pokrývat ze svého rozpočtu město," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). Od příštího roku bude možné poplatek za odpad uhradit také on-line přes Portál občana na webu města.

Například v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm lidé platí za odpad 792 korun, ve Vsetíně 720 korun, v Kroměříži 840 korun, v Uherském Hradišti 1000 korun. V krajském městě Zlíně je roční poplatek 900 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů