Pátek, 11. října 2024

Povinnosti pro původce odpadů v roce 2025

Povinnosti pro původce odpadů v roce 2025

Od ledna 2025 dochází ke změně povinností v evidenci a ohlašování odpadů. Některých typů původců odpadů se mohou týkat zcela nové evidenční kódy, začne platit povinnost používat i tzv. poddruhy odpadů. Vše probereme 13. listopadu na konferenci Povinnosti v podnikové ekologii v Praze. Registrovat se můžete na www.konferencePPE.cz

Vyhláškou č. 445/2022 Sb., která novelizovala vyhlášku č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady (dále také ,,vyhláška"), došlo ke změně termínů v přechodných ustanoveních ve vztahu k evidenčním povinnostem a ohlašování odpadů.
Evidence odpadů
Od 1. 1. 2025 bude vedena průběžná evidence odpadů již podle nové úpravy, kterou stanovuje vyhláška č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady (dále také ,,vyhláška"). Konkrétně se jedná o povinnosti v části šest, § 26.
V praxi to znamená, že pro vedení průběžné evidence odpadů je závazný formát dle přílohy č. 13 vyhlášky.
Kromě toho musí průběžná evidence odpadů obsahovat datum a číslo zápisu do evidence, dále jméno a příjmení osoby odpovědné za vedení evidence.
Záznam do průběžné evidence provede původce odpadu v následujících případech:
  • při každém naplnění prostředku pro soustřeďování odpadu,
  • při každém předání nebo převzetí odpadu,
  • odlišně od písmen a) a b) jednou měsíčně v případě periodického svozu komunálního odpadu,
  • při přeshraniční přepravě - vývozu odpadu,
  • vždy na konci kalendářního roku k zaznamenání zůstatku odpadů k 31. prosinci.
Z dlouhodobé výkladové praxe se za naplnění prostředku pro soustřeďování odpadu nepovažuje např. naplnění odpadkového koše, ale naplnění prostředku pro soustřeďování odpadu, ze kterého je odpad předáván do zařízení oprávněné osoby. Tedy pokud se odpady ,,sesypávají" z provozovny do centrálního kontejneru, pak se za naplnění prostředku pro soustřeďování odpadu považuje naplnění takového centrálního kontejneru.
Nadále trvá povinnost pro průběžnou evidenci i ohlašování odpadů označovat (identifikovat) provozovnu. K tomu slouží identifikační číslo provozovny přidělené živnostenským úřadem. Pokud provozovna nemá přiděleno identifikační číslo provozovny, používá se k identifikaci interní číslo provozovny, které si ohlašovatel zvolí sám (zde postupuje původce v souladu s § 26 odst. 4 vyhlášky).
Průběžná evidence musí být vedena tak, aby bylo možné ohlašovat podle § 27.
Ohlašování odpadů
Od 1. 1. 2025 se mění i způsob ohlašování odpadů = hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok (roční hlášení).
Základní parametry pro roční hlášení stanovil zákon o odpadech v § 95 a jsou účinné již od 1. 1. 2021. Jedná se o ohlašovací limity a termín podání hlášení. Původce odpadu, který vyprodukoval nebo nakládal v uplynulém kalendářním roce s více než 600 kg nebezpečných odpadů, s více než 100 tunami ostatních odpadů nebo s odpadem perzistentních organických znečišťujících látek vymezeným vyhláškou ministerstva, je povinen zaslat do 28. února následujícího roku hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok.
Formu ročního hlášení stanovuje § 27 vyhlášky. Původci odpadu zasílají roční hlášení podle listů 1 a 2 přílohy č. 13 k této vyhlášce. Původce odpadu podává samostatné hlášení za každou svou provozovnu (včetně svého skladu odpadu, který má původce povolený na základě § 21 odst. 3 zákona o odpadech na základě ohlášení krajskému úřadu podle přílohy č. 4 bodu 12 zákona).
První roční hlášení podle § 27 vyhlášky bude podáváno za rok 2025 v roce 2026.
Roční hlášení původce odpadů vždy obsahuje list 1 a list 2 dle přílohy č. 13 vyhlášky.
Pro ohlašování dalších údajů slouží listy:
  • List 3 - Údaje o složení kalu
  • List 4 - Údaje o stavu vytvořené rezervy a volné kapacitě skládky
  • List 5 - Údaje o obecním systému nakládání s komunálními odpady (14 tab.)
  • List 6 - Údaje o obsahu perzistentních organických látek podle přílohy IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2019/1021 u odpadů zde vymezených
  • List 7 - Údaje o příjmu zařízení obsahujících PCB a odpadů PCB
  • List 8 - Údaje o vstupech a výstupech ze zařízení k mechanické úpravě, třídění, dotřídění (třídící, dotřiďovací linka, mechanicko-biologická úprava)
Protože je tento článek věnován povinnostem původců odpadů, nebudou zde rozebírány povinnosti osob k vyplnění výše uvedených listů 3 8 přílohy č. 13 vyhlášky.
Jedinou výjimkou je list 5, který budou vyplňovat obce (které jsou také v pozici původce odpadů). List 5 obsahuje celkem 14 tabulek, ve kterých budou obce uvádět údaje o svém systému nakládání s komunálními odpady. To je výrazná změna oproti stávajícímu stavu, kde obce vyplňovali pouze několik souhrnných údajů.
Evidenční kódy
Ve vysvětlivkách k listu 2 - souhrnné údaje Přílohy č. 13 vyhlášky je nutné upozornit na tabulku č. 1, která uvádí evidenční kódy (kódy způsobů nakládání s odpady).
Některých typů původců odpadů se mohou týkat zcela nové evidenční kódy. Příkladem může být kód A20[1], který použije lékárna v roli původce odpadů (nepoužitelných léčiv), které přijala od občanů z domácností. Lékárna své vlastní odpady bude nadále evidovat jako A00, přijaté od občanů pak kódem A20.
V souvislosti s povinností evidovat zůstatky odpadů k 31. prosinci kalendářního roku použijí původci odpadů kód AN5[2]. Množství příslušného odpadu, který je v evidenci pod kódem AN5 pak převedou do průběžné evidence roku následujícího kódem C00[3].
Poddruhy odpadů
Od 1. 1. 2025 je povinnost používat i tzv. poddruhy odpadů dle vyhlášky č. 8/2021 Sb., Katalog odpadů. Poddruhy odpadů se používají podle následujících pravidel:
Poddruh odpadů se používá namísto druhu odpadu pro účely vedení průběžné evidence, ohlašování (s výjimkou statistického zjišťování pro potřeby Českého statistického úřadu), informací o odpadu, základního popisu odpadu, osvědčení a výkazu podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/852, hodnocení nebezpečných vlastností odpadu a požadavku odděleného soustřeďování.
Poddruhy odpadů se použijí úplně na všechno, kromě přijetí do zařízení. Původce je povinen vést poddruhy samostatně v evidenci, odděleně je soustřeďovat a předávat je. V předávání se musí podrobit křížové kontrole poddruh - poddruh. Pouze při přijetí do zařízení je výjimka - zařízení nemusí mít konkrétně vymezený poddruh, aby ho mohl přijmout. Stačí, když má povolen základní druh.
Pro ostatní účely je rozhodující příslušnost odpadu k druhu odpadu.
Používání poddruhů odpadů je od 1. 1. 2025 povinné s výjimkou odpadů uvedených v § 4 odst. 2 Katalogu odpadů (20 01 01 01, 20 01 08 01, 20 01 40 01, 20 01 40 02, 20 01 40 03, 20 01 40 04, 20 01 40 05, 20 01 40 06, 20 03 01 01) Ten stanoví, že odpad se přiřazuje k poddruhům uvedených odpadů pouze, pokud se jejich původce rozhodne pro jejich oddělené soustřeďování. Tedy původce nemá povinnost níže uvedené poddruhy odpadů odděleně soustřeďovat.
Ing. Petr Šulc, Sfe consulting s.r.o.
Konference Povinnosti v podnikové ekologii
Již 9. ročník konference Povinnosti v podnikové ekologii se uskuteční 13. 11. 2024 v hotelu Olympik tristar Praha. Akce se můžete zúčastnit prezenčně nebo online, formu účasti si vyberete přímo při registraci na stránkách www.konferencePPE.cz
Letos poprvé bude mít konference také paralelní program Ekologie prakticky: Od odpadu k uhlíkové stopě, kam jsme zařadili panelovou diskusi na téma nakládání s lithiovými bateriemi a solárními panely a praktické workshopy Prevence závažných havárií nebo ESG reporting. Na paralelní program se můžete registrovat i samostatně za poloviční cenu: http://www.konferencePPE.cz/workshopy

[1] Primární produkce odpadu - Produkce převzetím lékárnou odpadu léčiv (20 01 31*, 20 01 32*) od fyzické osoby - občana
[2] Zůstatek odpadu (vlastního nebo přijatého) k 31. prosinci vykazovaného roku.
[3] Převod odpadu - Množství odpadu převedené z minulého roku k 1. lednu vykazovaného roku
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů